Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
83 komentara

Makedonija je postala Sjeverna Makedonija: Parlament odobrio

Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u. Protivnici sporazuma iz oporbene stranke VMRO-DPMNE bojkotirali su glasovanje

A woman passes next to posters reading "EU for you" for the referendum in Macedonia on changing the country's name in Skopje
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
83 komentara

Makedonski parlament u petak je izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom čime se okončava 27-godišnji spor. 

Za promjenu je glasao 81 od 120 zastupnika u parlamentu. Predstavnici oporbene stranke VMRO-DPMNE, protivnici sporazuma s Grčkom o novom imenu kojim je završio 27 godina dugi spor, bojkotirali su glasovanje. 

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum. 

Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom "Makedonija" svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena. 

Macedonian PM Zaev addresses the people during a march in support of a referendum in Skpoje SPOR S GRČKOM Makedonija: Konačna rasprava u parlamentu o promjeni imena

Makedonski premijer Zoran Zaev je na početku sjednice parlamenta poručio zastupnicima da će promjena imena "otvoriti vrata budućnosti, makedonskoj budućnosti u Europi" i članstvu u sjevernoatlantskom savezu. 

U isto vrijeme nekoliko je stotina ljudi duže od tri dana prosvjedovalo ispred Sobranja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message