To je to što me zanima!

Mala matura u školama moguća već iduće godine?

Ministar Radovan Fuchs misli da malu maturu ne bi bio problem uvesti jer sustav i iskustva postoje. Mijenjao bi način financiranja prehrane studenata
Vidi originalni članak

Radovan Fuchs, ministar obrazovanja za Večernji list je kazao kako se intenzivno razmišlja o uvođenju male mature jer treba srediti poplavu odlikaša koji kasnije u srednjoj školi više nisu tako dobri. Dodaje da malu maturu nije problem provesti jer informatički sustav i iskustva postoje. Nada se kako će već iduće godine biti moguće njeno uvođenje.
Dodao je kako je nedavno osnovano povjerenstvo koje će raditi na smanjenju obaveznih predmeta u gimnazijama kojih je sada dvadesetak. Fuchs kaže da broj predmeta treba barem prepoloviti.
Napomenuo je kako je neodrživ sadašnji način financiranja studentske prehrane jer se cijena obroka mijenjala, a participacija studenata nije. Zapitao se treba li u cijenu obroka biti uključen i sok i kolač jer to nitko ni kod kuće ne dobije za svaki obrok. Dodaje da bi se samo time napravile znatne uštede.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • fortuna 09.04.2010.

    Trebala bi i gospoda u saboru polagat\' maturu zajedno sa djecom pa da vidimo i njihovo znanje jer oni donose zakone koja se provode na našoj djeci.Vjerujem da bi djeca imala puno bolje rezultate! Gospodine ministre vama predlažem da prolistate knjige npr.7 razreda i da vidite kolko djeca uče glupih sitnica koje isto trebaju znati kao i ono važno jer u ispitima znanja uvijek ima sitnica, a dalo bi se tu pričat\' i koliko su objektivne ocjene iz likovnog glazbenog ili tjelesnog jer puno djece nije talentirano za sve!

  • sablja 09.04.2010.

    Doista otkrivaju \"toplu vodu\". Mala matura bila je negdje oko pedesetih godina i to nakon sedmogodišnje škole, t. zvane \"sedmoljetke\". Iza toga se upisivalo u prvi razred gimnazije a završavalo s petim razredom, dakako uz veliku maturu. Oni koji nisu upisali gimnaziju upisivali su strukovne škole, frizersku, fizioterapeutsku, sestrinsku ili neku zanatsku. Kasnije je to promijenjeno iako se meni čini da je bilo dobro. Činjenica je međutim, da su te generacije bile mnogo bolje obrazovane i osposobljene ili za studij ili za zvanje koje su odabrali završetkom \"sedmoljetke\". I još nešto, mladi ljudi dobivali su posao, a to je u biti najvažnije poslije završetka bilo koje škole.

  • Visca_Barca 09.04.2010.

    najsposobniji ministar u Hrvata je bio Dragan Primorac, promjenio je skolstvo na bolje a ovo sta se desava od njegova odlaska je jad i bijeda, idemo prema ponoru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare