To je to što me zanima!

Malenica o sucima: 'Radimo na poboljšanju uvjeta', o Marušić: 'Nisam vidio anonimnu prijavu'

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kometirao je najavljeni štraj sudaca od 8. svibnja, a vezano za Vanju Marušć, koja je dala ostavku na mjesto šefice USKOK-a kazao je da vjeruje da će o tome na saborskom odboru
Vidi originalni članak

Mi smo o pitanju plaća sa sucima, odnosno s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca, započeli razgovore još prošle godine, gdje smo zapravo predložili određena povećanja, koja su samo dio ovih nekih povećanja koje sada imamo. I tada su njima bili prihvatljivi. Međutim, zbog modela na koje je to povećanje išlo, odustali smo i zapravo pokrenuli novu proceduru kroz izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Svjesni smo problematike plaća i zato smo i pokrenuli izmjene Zakona, a svjesni smo i da se najveći dio posla odrađuje u prvom stupnju, kazao je ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirajući najavljeni štrajk sudaca od 8. svibnja.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prijedlog Ministarstva zato je, dodao je, da se poveća koeficijent pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21 plus povećanje osnovice svim pravosudnim dužnosnicima osam posto, kao i da se dodaju određena materijalna prava koje do sada suci nisu imali.

- Kada se ti dodaci izračunaju na mjesečnoj razini za suce prvog stupnja, to bi značilo prosječno povećanje u iznosu od 513 eura. Zakon smo uputili u hitnu proceduru - objasnio je Malenica. 

MJERA UPOZORENJA Suci najavili bijeli štrajk: Radit će samo na hitnim predmetima!

Naglasio je kako status pravosudnih dužnosnika rješavaju u dva koraka. 

-  Prvi korak je ovo povećanje, a drugi korak je indeksacija, odnosno stupnjevanje sudaca prvog stupnja, kao i rasprava o određenim materijalnim pravima te ujednačavanje koeficijenata sudaca specijaliziranih sudova, visokih sudova i viših sudova. Dakle, to ide u drugom koraku i tu smo jasno komunicirali da bi to išlo do kraja godine - kazao je. 

Podsjetio je i kako uz plaće sudaca Ministarstvo radi i na Zakonu o plaćama u javnom sektoru.  

- Kroz taj Zakon ćemo riješiti sve anomalije koje imamo oko plaća državnih i javnih službenika, u završnoj je fazi. Kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta - dodao je. 

Komentirao je i kaznu koju je dobila Agencija za zaštitu osobnih podata zbog curenje podataka.

PODACI VIŠE OD 77 TISUĆA LJUDI Zbog curenja podataka AZOP je kaznio agenciju za naplatu potraživanja s 2,2 milijuna eura

- Ne znam u ovom trenu koji je tu zakonodavni okvir u kojem se ta kazna može odrediti. Na prvu djeluje visoko. Zaštita osobnih podataka je nešto o čemu se razgovara posljednjih godina, nismo do sad imali slične kazne, ovo je doista velika kazna, ali vjerujem da će dovesti do daljnjih promišljanja o zaštiti osobnih podataka - rekao je. 

Na pitanje trebaju li i banke, koje su dale podatke, biti kažnjene, Malenica je istaknuo da mu je teško odgovoriti na takvo pitanje jer ne zna cijelu proceduru. 

- Svakako bi svi oni koji imaju dodira s osobnim podacima trebali učiniti sve da do ove situacije ne dođe. Vjerujem da će ova kazna imati preventivan učinak prema ostalim sudionicima u tom kontaktu s osobnim podacima da preveniraju curenje osobnih podataka - rekao je. 

IZNUĐENA OSTAVKA Profesorica Đurđević: Smjena ravnateljice USKOK-a na ovaj način je udarac vladavini prava'

Vezano za ostavku Vanje Marušić, kazao je da nije vidio anonimnu prijavu koje je dobila šefica DORH-a.

- Ja nisam imao dodira nit sam vidio prijavu, ovdje se radi o postupku unutar DORH-a, vjerujem da će biti prilike o tome i na saborskom odboru - poručio je.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare