Obavijesti

News

Komentari 6

Profesorica Đurđević: Smjena ravnateljice USKOK-a na ovaj način je udarac vladavini prava'

Profesorica Đurđević: Smjena ravnateljice USKOK-a na ovaj način  je udarac vladavini prava'
1

Nakon što je Ministarstvo pravosuđa i uprave i samo zaključilo da nema razloga za stegovni postupak protiv vozača Vanje Marušić, time su pali i pravni razlozi za njeno micanje s funkcije. Onda su ostali samo politički...

VIDEO

Potpuno je jasno da u slučaju prometne nezgode nema govora o zataškavanju, kršenju propisa i postupka. Udarac je za vladavinu prava ako glavnu osobu u državi koja je zadužena za borbu protiv korupcije smjenjujete bez pravnih razloga jer onda ostaju samo politički. DORH je sada dužan objasniti je li bilo nekih drugih kršenja propisa ili se ispričati i priznati svoj propust.

Komentar je to ugledne profesorice kaznenog prava Zlate Đurđević na vijest da protiv vozača sad već bivše ravnateljice Uskoka, Vanje Marušić, neće biti vođen stegovni postupak. Ministarstvo pravosuđa ispitalo je slučaj i zaključilo da za to nema razloga. Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je ostavku ravnateljice Uskoka jer o prometnoj nezgodi svojeg vozača godinu dana nije obavijestila Ministarstvo pravosuđa, čiji je on zaposlenik, a niti glavnu državnu odvjetnicu. Također jer nije tražila da vozač podmiri štetu od gotovo 100.000 kuna na automobilu.

I glavna državna odvjetnica i ministar pravosuđa Ivan Malenica rekli su da je vozač počinio tešku povredu službene dužnosti, ali sad se pokazalo da nije tako. A onda nema niti osnove da se od njega traži nadoknada štete, što je smatrala i Marušić. Podsjetimo, iako je skrivio prometnu nezgodu, sud je također zaključio da vozač M. K. nezgodu nije uzrokovao namjerno i teškom nepažnjom te ga je kaznio sa samo 2000 kuna.

Profesorica Đurđević, osim toga, analizirala je interne pravilnike o radu Uskoka i dokazala da Marušić nije bila u obvezi obavještavati o nezgodi, ali da jest bila nadležna samostalno odlučiti hoće li tražiti štetu ili ne.

Zašto je onda otišla Marušić? Na to pitanje nema jasnog odgovora. Govori se o netrpeljivosti između nje i glavne državne odvjetnice, o neslaganju u vođenju predmeta, te da ju je HDZ htio maknuti zbog mnogobrojnih istraga koje je pokrenula protiv njihovih članova i još otvorenih slučajeva. Iz Vlade su opovrgnuli da je smjena došla na njihovo traženje i sve su proglasili "internom stvari DORH-a". Saborski odbor za pravosuđe jednoglasno, dakle i uz zastupnike HDZ-a i oporbe, zatražio je da i Marušić i Hrvoj Šipek dođu pred odbor te iznesu sve detalje koji su doveli do ostavke.

Profesorica Đurđević smatra da je Hrvoj Šipek grubo pogriješila i u proceduri ostavke jer je tražila suglasnost ministra Ivana Malenice, a trebala je tražiti samo mišljenje, što je velika razlika. Ostaje da vidimo hoće li glavna državna odvjetnica dopustiti dolazak Marušić pred odbor - je ona o tome odlučuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...