To je to što me zanima!

Marić hitno treba naći formulu za povećanje učiteljskih plaća

NE ODUSTAJU OD ŠTRAJKA Sindikati u obrazovanju i Vlada danas nastavljaju pregovore, PDV bi mogao spasiti stvar
Vidi originalni članak

Ništa se ne zna, nema pomaka u odnosu na ponedjeljak. Sindikati ne odustaju od šest posto povišice, kao ni od štrajka zaposlenih u obrazovanju u četvrtak, ako im se ne ispune zahtjevi.

Reklo nam je tako više sugovornika koje smo jučer pitali o pregovorima Vlade i sindikata zaposlenih u obrazovanju. Neslužbeno se razgovara o tome da bi Vlada mogla ponuditi dva posto povećanja odmah, uz rebalans proračuna, te četiri posto u proračunu za sljedeću godinu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sindikati traže 6,11 posto povećanja koeficijenta složenosti poslova, što bi nastavnicima i učiteljima povećalo osnovicu plaće za oko 600 kuna bruto. Porast plaća za sve zaposlene u školstvu bio bi između 300 i 400 milijuna kuna, izvještava N1. Sve to, bez obzira na model kojim će im se povećati plaća (odmah šest posto ili 2+4 itd.), trebalo bi se vidjeti već na plaćama za rujan.

Može li i hoće li ministar financija taj, ali i trošak za plaće zaposlenih u zdravstvu te policajce, pokriti novcem od porezne reforme i odustajanjem od smanjivanja PDV-a - tek treba vidjeti. Ovisit će to i o političkoj odluci premijera, kojemu HNS ne želi popustiti oko jedinog projekta u kojemu ta stranka nešto može uvjetovati.

MIRENJE VLADE I SINDIKATA 'Došli smo sa čvrstim stavom i cilj nam je 6% za zaposlenike'

Uz to, za povećanje vrlo odlučno lobira i ministrica Blaženka Divjak. Ako danas ne dođe do dogovora, Sindikati će svojim članovima poslati upute i objaviti kako će se provoditi štrajk koji bi trebao trajati do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

Idi na 24sata

Komentari 147

  • gordana.pacek@gmail.com 15.10.2019.

    Ono sto se u naklapannima izgubilo je sljedece: Profesorima su smanjilu placu kad nikom drugom nisu, obecali su da ce im oduzeto vratiti kad se popravi situacija,a onda je na vlast dosao HDZ i odlucio da ne izvrsi to obecanje jer ga oni nisu ni dali. Rezultat je taj da su profesori u javnoj sluzbi diskriminirani u odnosu na ostale javne sluzbe.

  • gordana.pacek@gmail.com 15.10.2019.

    Ovi komentari najbolje pokazuju kakav jadan narod su Hrvati. O obvezama profesora laprda lik koji je radil u skoli ali ne kao profeso, znaci pomocno osoblje. Takav, naravno nema doma pripreme, ne ispravlja testove i zadace, ne sastavlja testove, ne drzi popravke, ne radi na pisanju udzbenika, ne drzi dopunsku i dodatnu nastavu... jednom rijecju ne radi nista od onog sto rade profesori, jer.....nije profesorali laprda o profesorskom poslu. Mi smo pravi nepromijenjeni Balkan.

  • Vrac666 10.10.2019.

    Krediti su nikad povoljniji

Komentiraj...
Vidi sve komentare