To je to što me zanima!

Marić o inflaciji: Pripremit ćemo nove pakete i proširiti mjere

Nakon rekordne prošle godine MMF je bitno smanjio predviđanja za hrvatski gospodarski rast u ovoj godini na 2, 7 posto. Marić je istaknuo kako je Hrvatska prošle godine iznad svih očekivanja rasla 10, 2 posto
Vidi originalni članak

Hrvatska će za ovu godinu još jednom napraviti transakciju na domaćem tržištu i manje, više ispuniti sve naše potrebe financiranja, rekao je ministar Zdravko Marić u razgovoru za HRT.

- No, naravno pogled prema naprijed govori da se moramo više fokusirati na prudentno upravljanje dugom i jako je važno iz proračunske perspektive, ali ono što smo govorili kada su kamate išle dolje da se sve to pozitivno preljeva na gospodarstvo, odnosno na građane. Tako i ovdje moramo učiniti sve da se to negativno prelijevanje, što je moguće više ublaži - dodao je.

Nakon rekordne prošle godine MMF je bitno smanjio predviđanja za hrvatski gospodarski rast u ovoj godini na 2, 7 posto. Marić je istaknuo kako je Hrvatska prošle godine iznad svih očekivanja rasla 10, 2 posto je zadnji podatak Državnog zavoda za statistiku.

KOMENTIRAO Ministar Marić: Izvješće S&P-a je izuzetno pozitivno intonirano

Dodao je kako je fokus Vlade Republike Hrvatske bio prvenstveno na cijeni plina, ali i snižavanje stope PDV-a na hranu.

- Znali smo da će se efekti, bilo izravno ili neizravno utjecati na rast cijena hrane. Kako se dalje situacija bude razvijala, Vlada će pripremati nove pakete i proširiti te mjere. Ne bih u ovom trenutku govorio detaljnije. Moramo se fokusirati na implementaciju postojećeg programa i mjera. Vidimo i sami kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji, pa tako i globalno. Vidi se da je inflacija viša u SAD-u nego u Europskoj uniji. To su sve elementi s kojima moramo raspolagati i sukladno tomu, i adekvatno i na vrijeme reagirati - poručio je Marić za HRT.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • dahvaul 23.04.2022.

    Sve bolje i bolje sad nam hoću i u račune ući da vide kolko se i tu može profitirati.Sve institucije koje će moći vidjeti štednju građana pune kriminalaca i umjesto da nas štite i bez sudskoga naloga niko nemre ništa ,oni će dozvoliti da svako vidi koliko novaca građani imaju..

  • plinkotres 22.04.2022.

    Nove oakete za Pakadina i ekipu iz HNB!!

  • 22.04.2022.

    da bi država bilo kome nešto dala, prvo mora nekome uzeti ili naštampati pare. ni jedno ni drugo zapravo nikome ne pomaže. pomaže jedino smanjenje državne potrošnje. moš mislit..

Komentiraj...
Vidi sve komentare