To je to što me zanima!

Marić: Preporuke Barclaysa nisu signal za kreditni rejting

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako preporuke analitičara britanske Barclays banke nisu nikakav nagovještaj ili signal po pitanju hrvatskog kreditnog rejtinga
Vidi originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u petak kako preporuke analitičara britanske Barclays banke nisu nikakav nagovještaj ili signal po pitanju hrvatskog kreditnog rejtinga. 

"Analitičari Barclays banke, kao i mnogi drugi analitičari banaka, analiziraju relativne odnose tržišnih cijena hipotetskih portfelja. Dakle, u ovom slučaju se radi o usporedbi tržišnih prinosa iz tri različita rejting razreda. Hrvatska, Srbija i Mađarska nisu u istoj kategoriji po pitanju kreditnog rejtinga pa je to teško uspoređivati, ali njihova preporuka ne znači ništa u smislu toga da je to nekakvo nagovještavanje ili signal po pitanju kreditnog rejting", izjavio je Marić za Meda servis, komentirajući najnovije preporuke Barclays banke. 

Jutarnji list u petak je objavio kako je Barclays banka u svom posljednjem izvješću vrlo kritična prema posljednjim događanjima te preporuča veliki oprez pri ulaganju u hrvatske obveznice, s obzirom da aktualni događaju mogu samo usporiti provođenje potrebnih reformi i financijsku konsolidaciju. Analitičari Barclaysa u izvješću pod nazivom "Hrvatska: potresena krhkom politikom" ulagačima preporučuju da umjesto u hrvatske u pojedinim slučajevima ulažu u srbijanske i mađarske vrijednosne papire, prenosi list. 

U Hrvatsku tijekom lipnja dolaze analitičari kreditnih agencija, a ministar Marić već je nekoliko puta izjavio kako je pred Vladom veliki izazov da obrani kreditni rejting. 

"Mi smo još na samom početku mandata Vlade rekli da nam je za ovu godinu na neki način cilj stabilizirati izglede hrvatskog kreditnog rejtinga. Mislim da u ovom trenutku imamo dobre argumente i razloge, imamo dobre makroekonomske fundamente, izvršavanje proračuna je u skladu s očekivanjem, a i sam proračun je općenito na tragu onoga što su kreditne agencije tražile za stabiliziranje, a potom i povećanje kreditnog rejtinga", istaknuo je Marić i u današnjoj izjavi za Media servis.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • zahira45 11.06.2016.

    Auu..sve nam dobro samo nemamo sposobnu vladu!!!

  • ina67 11.06.2016.

    Gosp. Mariću ne želim vam ništa loše, ali ne gradite karijeru na obmanama, kad tad ćete morati priznati istinu. Zar ne vidite gdje i kako završavaju oni koji su najviše huškali, dizali tenzije razdijelili narod, dođe vrijeme za ropotarnicu i dođe vrijeme da te se odriču oni koji su te dizali. To je politika, pokvareno, ali je tako i zato na vrijeme recite NE, govorite istinu jer bacanje pod tepih je za one koji ne misle svojom glavom.

  • Paris_Sheraton 11.06.2016.

    Najsmiješniji je način na koji Todorić bira managere. Ili su rodbinski povezani po imoćanskoj liniji, ili su frendovi nekog od Todorićeve djece ili su djeca nekog od političara koji su zadužili Todorića u 90-tim. Ne zn šta će im HR odjel uopće , bespotreban trošak potpuno

Komentiraj...
Vidi sve komentare