To je to što me zanima!

Marija živi sama u trošnoj kući: "Ne znam što ću kad zahladi"

Zidovi trebaju bojenje, a trošna kuća nema priključak za vodu. Baka Marija (89) po vodu mora u bunar. Stari dotrajali štednjak jedva zagrije jednu prostoriju. Fali i drva...
Vidi originalni članak

Najviše se bojim zime. Potreban mi je štednjak kako bih se mogla grijati, ali i skuhati nešto na njemu, a potrebna su mi i drva za taj štednjak, govori Marija Blaži (89) iz Vrbovca.

Živi sama. Suprug joj je umro prije više od 40 godina. Nisu imali djece, a siromašna trošna kućica koju su dijelili iz godine u godinu tražila je sve veća ulaganja. Marija je tad, razmišljajući kako jednog dana neće moći brinuti o sebi, s nećakom potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju. Život često ima svoje planove, pa je nećak ostao bez posla te se razbolio.

- On više nije mogao ispunjavati svoje obveze, no Marija je imala problem jer postojanje tog ugovora o doživotnom uzdržavanju značilo je da joj nadležni centar za socijalnu skrb također ne može pomoći. Marija je tako ostala posve sama i bez ičije pomoći, a od primanja mjesečno dobije tek zajamčenu minimalnu naknadu u iznosu od 800 kuna – doznajemo u Crvenom križu koji ženi pokušava pomoći kako god može.

Marija nikad nije imala posao, a suprug koji je rano preminuo iza sebe nije ostavio mirovinu.

Živjela je od poljoprivrede i tijekom života navikla je raditi. Unatoč činjenici da se teško kreće, sama brine o cijelom kućanstvu. U kući nema tekuću vodu, nego je donosi iz bunara. Ako se želi okupati, vodu prije toga mora zagrijati na peći, a nema kupaonicu. I ta je peć starija od 30 godina te služi za kuhanje i grijanje prostora. Kuha rijetko i kad ima što, a uglavnom živi od kokošjih jaja koje joj snese nekoliko nesilica koje šeću po dvorištu.

- Trebali ste vidjeti kako je nekad izgledalo dvorište. Štala je bila puna, a sad jedva stoji na temeljima. Voljela bih kad bih si pomogla priuštiti i bojenje zidova, ponegdje obnavljanje žbuke i zamjenu utičnica za struju. No to bez pomoći dobrih ljudi neće biti moguće – klima glavom nenavikla na društvo. Društvo joj inače prave koke i mačke. Često je obiđu i volonteri Crvenog križa. Njezina je priča među brojim mučnim sudbinama hrvatskih građana starije dobi koji žive uglavnom u zabačenim dijelovima zemlje i bez djece ili rodbine da se o njima brine.

I vi možete pomoći starima i siromašnima   

Hrvatski Crveni križ i HRT pokrenuli su akciju ‘Uz nas niste sami – za dostojanstven život’.
Cilj je prikupiti sredstva kako bi se starim i siromašnim osobama osigurali uvjeti za život dostojan čovjeka. Podržite akciju pozivom na broj: 060 9001 (cijena poziva 6,25 kuna s PDV-om, teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.), uplatom na račun - IBAN: HR0523600001502387496, otvoren u Zagrebačkoj banci d.d. Akcija traje do 31. 10. 2018.     
Idi na 24sata

Komentari 140

  • bisa_1 15.10.2018.

    što se bojite dati adresu od potrbitih pa neće ih niko opljačkati kao držax va i organizaacije lako ćemo

  • bisa_1 15.10.2018.

    osjećam se prevaren. odma sam stisnuo mob. 5 puta kad dugi dan nova bakica itd zanima me ako što dodje do bakica koliko će se podjeliti ikola je s vota donacija. nepravim se pametan ali u svakoj akciji sa m donirao uz jutarnju kavu a ovu akciju smatraym prevarom,0098 281005

  • miDjet 09.10.2018.

    Ovo vam je reklama za crveni križ, sramite se!!! Dajte nam adresu od gospodje da njoj direktno damo novac! Ili adresu na koju mozemo poslati uredaje! Ali vas križ nece ni lipe vidjeti! sramite se!

Komentiraj...
Vidi sve komentare