To je to što me zanima!

Maske vani više nisu obavezne: Italija zemlja niskog rizika

U cijeloj Italiji ukinuta je obveza nošenja maski na otvorenom, dok je zemlja od ponedjeljka postala "niskorizična zona koronavirusa", što je velika prekretnica za prvu europsku zemlju pogođenu globalnom pandemijom koronavirusa u veljači 2020.
Vidi originalni članak

U uredbi koja je stupila na snagu u ponedjeljak, ministarstvo zdravstva po prvi puta je proglasilo svaku od 20 talijanskih regija kao 'bijelu', označivši ih kao područja niskog rizika, prema klasifikaciji kojom se procjenjuje rizik od covida-19.

To znači da na otvorenom maske više neće biti obavezne - što su dobrodošle vijesti u zemlji u kojoj se očekuje da toplotni udar ovaj tjedan donese temperature iznad 40 stupnjeva Celzija u nekim južnim područjima.

VEĆINA IH IPAK NOSI Španjolska je ukinula obavezu nošenja maski na otvorenom

Nekoć simbol zaraze koronavirusom, gdje su snimke vojnih kamiona koji prevoze lijesove iz prekrcanih mrtvačnica u Bergamu obišle cijeli svijet, u Italiji je broj zaraza i smrti od covida-19 proteklih tjedana u opadanju.

Trećina talijanske populacije iznad 12 godina cijepljena je do nedjelje, što je brojka od 17,572.505 ljudi, prema podacima vlade.

Turisti iz Europske unije, Britanije, SAD-a, Kanade i Japana koji dugo nisu mogli ući u Italiju ponovno se vraćaju u zemlju nakon što je vlada ukinula karantenu za cijepljene posjetitelje ili one koji mogu predočiti negativan test.

Unatoč napretku, ministar zdravstva Roberto Speranza apelirao je na Talijane da budu oprezni.

- Ovo je ohrabrujući rezultat, no i dalje je potreban oprez i mudrost, osobito zbog novih varijant - napisao je Speranza, nakon što je u subotu potpisao uredbu. 'Bitka još uvijek nije dobivena.'

ZBOGOM MASKAMA Island od sutra živi po 'starom normalnom': Ukidaju sve mjere

Nakon dugog perioda punih ili djelomičnih regionalnih karantena koje su započele u studenom u svrhu borbe s koronavirusom, mjere su olakšane u cijeloj Italiji krajem prošlog mjeseca.

Cijela zemlja bila je proglašena 'žutom zonom', što je donijelo više sloboda, a potom je tijekom lipnja vlada dalje postupno ukidala mjere.

U Italiji, više od 127.000 ljudi umrlo je od komplikacija povezanih s covidom-19, dok je zaraženo više od 4 milijuna.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare