News

Komentari 5

Španjolska je ukinula obavezu nošenja maski na otvorenom

Španjolska je ukinula obavezu nošenja maski na otvorenom

Po novim propisima više se ne moraju nositi maske na otvorenom, osim na mjestima i događanjima na kojima se okuplja veći broj ljudi, odnosno na kojima nije moguće održavati propisani razmak

U Španjolskoj je u subotu nakon više od godinu dana ukinuta jedna od najranije uvedenih protupandemijskih mjera - obveza nošenja maski na otvorenom, no unatoč tome, brojni građani ih još uvijek nose. 

Po novim propisima više se ne moraju nositi maske na otvorenom, osim na mjestima i događanjima na kojima se okuplja veći broj ljudi, odnosno na kojima nije moguće održavati propisani razmak. Također, obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima još je uvijek na snazi.

Unatoč tome što je obveza nošenja maski na otvorenom ukinuta, brojni građani nastavljaju ih nositi u šetnji gradom, dok borave u parku i sl.

“Iznenadilo me je to jer sam očekivao vidjeti ljude bez maski, ali većina ljudi još ih uvijek nosi”, rekao je Manuel Mas, četrdesetogodišnji pjevač iz Madrida.

Jedna od onih koji još uvijek nose maske na otvorenom, dvadesetogodišnja Andrea Sosa, konobarica iz Madrida, rekla je, kako prenosi Reuters, da nastavlja nositi masku zbog toga što se još nije cijepila.

“Smatram da je važno da nastavimo nositi maske”, rekla je. 

Prema podacima španjolskog Ministarstva zdravstva, Španjolska posljednja dva tjedna bilježi 95 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, što je značajno manje u odnosu na prošli mjesec kada je bilježila 150 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Polovina od ukupno 47 milijuna stanovnika, koliko Španjolska broji, primilo je barem jednu dozu cjepiva, izvijestilo je ministarstvo.

U Španjolskoj su do sad potvrđena 3.782.463 slučaja zaraze koronavirusom, od čega je umrlo 80.779 osoba.