To je to što me zanima!

Matanović dobio 11 godina zatvora, Peša dvije godine

Uz zatvorsku kaznu Josip Matanović mora vratiti 250.000 eura, koje je ilegalno stekao. Dočekat će pravomoćnost presude u pritvoru gdje je od 2007
Vidi originalni članak

Županijski sud u Zagrebu proglasio je bivšeg potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića krivim za primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti i druge nezakonitosti u nekoliko privatizacijskih slučajeva. Nepravomoćnom presudom je dobio 11 godina zatvora. Uz to će mu oduzeti ilegalno stečenih 250.000 eura. Drugi potpredsjednik Fonda, Robert Peša, također je proglašen krivim za primanje mita. Dobio je jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora. Bivši voditelj Službe prodaje nekretnina Hrvatskog fonda za privatizaciju, Igor Petlevski proglašen je krivim za zloporabu položaja i odavanje poslovne tajne te je dobio godinu dana i 10 mjeseci zatvorske kazne. Za poticanje na ta djela odvjetnica Asja Piplović dobila  je godinu i 3 mjeseca zatvora kao i njezin suradnik Mladen Jandriček. Odvjetnik Juraj Parazajder kriv je za pomaganje u primanju mita i zloporabe položaja te je dobio jedinstvenu kaznu od 3 godina zatvora. Uz to, tri godine ne smije raditi kao odvjetnik i mora vratiti 128.500 kuna koje je nezakonito stekao. Svih šestero osuđenih moraju platiti 5000 po kuna sudskih troškova. Viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić i profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku Mane Medić oslobođeni su krivnje.
- Matanović je ulazio u kategoriju dobrostojećih građana, a za "kavicu" je uzeo 50.000 eura, iznos za koji građani rade nekoliko godina. Iznos koji je tražio kao nagradu za svoje "usluge" ne mogu zaraditi cijeli život - kazala je sutkinja Ivana Kršul obrazlažući presudu. Dodala je kako je svojim lošim ponašanjem narušio ugled institucije u kojoj je radio i ugled RH.
- Moj klijent je dijabetičar i ovo je za njega doživotna kazna zatvora. Preko jednog čovjeka prelama se antikorucijska kampanja. Odgovaran je i za Brodosplit i za nabavku kamiona - sarkastično je komentirao Matanovićev odvjetnik Branko Šerić. Uskokova tužiteljica smatra kako su kazne preblage.
- Uskok će se žaliti na visinu kazne, posebice na one koje su dobili odvjetnici Juraj Parazajder i Asja Piplović koji su u svom radu vezani odvjetničkom etikom - rekla je Ksenija Pavić dodavši kako će se žaliti i na oslobađajuće presude Darku Mrkonjići i Mani Mediću. Ljutita Asja Piplović na izlaskau iz suda kazala je kako je riječ o političkom procesu.

ZA 'KAVICU' UZEO 50.000 EURA

Matanovića su optužili da je od Uskokova pouzdanika Joška Kuzmanića, koji je zastupao ruske investitore koji su htjeli kupiti ciglane "Nin" i na njima graditi turističke vile, za sebe unaprijed zatražio 200.000 eura te još pet posto od vrijednosti investicije od 25 do 30 milijuna eura. Također je odmah tražio 50.000 eura kako bi pribavio potrebna očitovanja nadležnih tijela i osigurao dovoljan broj glasova Kolegija HFP-a te tako osigurao posao. Sudsko vijeće pregledalo je i tajnu videosnimku koju je snimio Kuzmanić, na kojoj se vidi kako Kuzmanić 11. travnja 2007. u zagrebačkom kafiću predaje kuvertu s 50.000 eura Matanoviću.
- Ovo je za kavicu - rekao je Matanović i spremio novce u džep.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • vea 16.05.2009.

    Ovaj nije stigao uzet Bosansko državljanstvo

  • pakikpokik 15.05.2009.

    Jel to onaj koji za kavicu trba 50 000€? pa ja bih da meni neko dadne za pol kavice! ja sam skromnji ali bila bi mi jako dobra!

  • Teta Špageta 15.05.2009.

    Sram ga bilo trebalo bi mu odrezat ruku kriminalac jedan i na Goli s njim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare