To je to što me zanima!

Matić: Tužbe pripadnika HVO-a stajale bi proračun 60 mlrd. kn

Pronaći će se ljudi koje su izdavali nezakonita rješenja, imali pristup dokumentima i koji su omogućavali prava onima koji nikada nisu bili na ratištu, rekao je Matić
Vidi originalni članak

Ministar branitelja Fred Matić za Dnevnik HRT-a govorio je o pripadnicima HVO-a koji su krajem 90-ih ostvarili ista prava kao pripadnici HV-a temeljem rješenja o invalidnini i sada čekaju presude ili su već dobili odštete. 

- Tužbe bi bile veliki udarac za hrvatski proračun, riječ je o milijardama kuna, nećemo dopustiti da Hrvatska završi na ulici. Tri ministarstva, rada, branitelja i uprave počela su tražiti hitna pravna rješenja kako bi zaštitili državni proračun. Pronaći će se osobe koje su izdavale nezakonita rješenja, koja su imala pristup dokumentaciji i koje su omogućavale onima koji nikada nisu bili na ratištu, niti su u Registru hrvatskih branitelja, da ostvare prava na invalidninu i braniteljsku mirovinu - rekao je Matić. 

- Onaj koji je uzeo 4,5 milijuna kuna novac će morati vratiti jer se radi o ilegalnoj isplati odštete bez zakonskog temelja. Donio je 2 milijuna zaostataka, 2,5 milijuna zateznih kamata, a sud mu je dodijelio i 30 tisuća kuna zbog duševnih boli - dodao je. 

Takva prava još ima oko 10.000 ljudi, a kada bi svi podigli tužbe, bio bi to udar na proračun. 

- Za ostalih deset tisuća slučajeva morali bismo platiti 60 milijardi kuna - rekao je Matić.

Idi na 24sata

Komentari 317

  • kukurikuu 11.10.2012.

    Treba objavit listu ratnih profitera pa neka od njih traze lovu.

  • AntonelaŽanić 11.10.2012.

    Svi ti takozvani i stvarni branitelji, ne želim Vam dati ni lipe! Kakve Vi imate veze sa Hrvatskom? Borili ste se ZA tuđmanovu jugoslaviju, pljačku Hrvatske od strane komunističke partije hdz i sad za to tražite mirovine? Tražite je kod karađorđe-marka i kphdz-a, oni su Vam dužni, NE Hrvatska! Još i HVO?! Kolika je cijena domoljublja?

  • maligrom 10.10.2012.

    NASA VLADA ZNA TKO JE BIO A TKO NE U RATU,bravo na lukastvu i na strpljenu ovome da vidite sta ce branitelji napraviti u ovom slucaju sa optuzbom oni sta su krivotvoreni branitelji hoce jos novca e sad polako neka jim se gace tresu i treba ovako i onda oni koji nisu trazili kad su trebali a nisu htjeli jer su bili ponosni sta su bili u ratu i obranili hrvatsku treba jim vratiti ta prava, a gospoda zastupnici i vlada sve znaju nemojmo mi pricati da ne znaju jer su sad dokazali da mogu stati svemu na kraj samo treba da njdu posla malo i to je to

Komentiraj...
Vidi sve komentare