To je to što me zanima!

Donald Trump planira povući 5000 vojnika iz Afganistana

U srijedu je Trump odbio savjete svojih suradnika te je odlučio povući sve vojnike iz Sirije, u odluci koja je natjerala ministra obrane Jima Mattisa da iznenada podnese ostavku
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump planira povući preko 5000 od 14.000 američkih vojnika koliko ih je u Afganistanu, rekao je američki dužnosnik u četvrtak, uslijed Trumpova gubitka strpljenja s najduljom američkom vojnom intervencijom u povijesti.

U srijedu je Trump odbio savjete svojih suradnika te je odlučio povući sve vojnike iz Sirije, u odluci koja je natjerala ministra obrane Jima Mattisa da iznenada podnese ostavku u četvrtak oko neslaganja s predsjednikom.

Jedan dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je kako su donesene odluke i izdane zapovijedi za početak planiranja povlačenja. Dužnosnik je dodao kako je raspored u izradi no da se povlačenje može dogoditi za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Nejasno je još kako će SAD ispuniti svoje zadatke s manje od 9,000 vojnika u Afganistanu, uključujući i afganistanske snage sigurnosti, koje savjetuju na terenu te provode zračne napade na talibane i druge militantne skupine.

Umjesto toga, SAD će vrlo vjerojatno umanjiti svoj utjecaj, nešto što bi mogla biti prilika za talibane da se prošire na cijeli Afganistan.

Mattis je zagovarao održavanje snažne prisutnosti u Afganistanu kako bi se ojačali diplomatski napori. Podnio je ostavku nedugo nakon što je američki dužnosnik izjavio kako je moguće da Trump naredi povlačenje.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Nesvrstani_1 21.12.2018.

    Gdje su našli sada neprijatelja? To je samo premještanje na uskoro novo ratište.

  • ban jelačić_1 21.12.2018.

    kaj nije taj Mattis blokirao prodaju aviona Hrvatskoj?

  • Zapadnjak_1 21.12.2018.

    Nakon drugog svjetskog rata vecina americkih intervencija je imala pozitivnih ucinaka, bile su vodene sebicnim nacionalnim interesima, ali kao nuspojave su imale uglavnom pozitivne ucinke - zauzvrat su dobili mrznju gotovo cijelog svijeta punog ljudi koji ne zna nabrojati pet razlicitih povijesnih dogadaja nakon drugog svjetskog rata, a kamoli povlaciti uzrocno-posljedicne veze medu njima... U svakom slucaju, bilo je pitanje vremena kad ce dobiti predsjednika koji ce reci e to nisu nasa posla neka se kurdi, kosovari i svi ostali brinu sami za sebe, nas se to ne tice... Dodatno, svijet je takav da ce najvjerojatnije nafta u buducnosti izgubiti na vaznosti, a s njom i bliski istok... Sljedeci veliki izazov za sad je juznokinesko more gdje kina silom otima teritorij od filipina i vijetnama kako bi dobila kontrolu nad najvaznijim svjetskim trgovinskim putem; izdajnicima, mahacima sovjetskom zastavom i mazohistima koji obozavaju kad ih tuce "cvrsta ruka" ce vjerojatno i u toj prici sad biti babaroga iako je neosporna cinjenica da za vrijeme americkog patroliranja tim vodama slobodna trgovina i slobodna plovidba i slobodan prolaz legalne robe, bez obzira na zemlju podrijetla i zemlju odredista funkcionira savrseno...

Komentiraj...
Vidi sve komentare