To je to što me zanima!

Maturanti iz Gospića podnijeli tužbu zbog poništenja njihovih ispita iz državne mature

Tužitelji smatraju kako je prije donošenja odluke o poništenju državne mature iz matematike na osnovnoj i višoj razini trebalo provesti ispitni postupak i omogućiti izjašnjavanje o sumnji na prepisivanje
Vidi originalni članak

Upravni sud u Rijeci Hini je potvrdio da je u četvrtak održano ročište u predmetu koji se vodi u povodu tužbe učenika gospićke gimnazije R. S. i I. S. protiv Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja radi poništenja ispita državne mature.

POGLEDAJTE VIDEO O pitanju na državnoj maturi iz hrvatskog:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na ročištu je saslušana svjedokinja, viša stručna savjetnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, profesorica N. L. koja je na državnoj maturi u Gospiću sudjelovala kao koordinatorica za matematiku.

Tužitelji smatraju kako je prije donošenja odluke o poništenju državne mature iz matematike na osnovnoj i višoj razini trebalo provesti ispitni postupak i omogućiti izjašnjavanje o sumnji na prepisivanje.

IDE I KIKLOP NCVVO: Na državnoj maturi ne bi se smio imati ni smart watch, tko prepisuje neka plati test

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, pak, smatraju da je prilikom ocjenjivanja ispita iz matematike na osnovnoj i višoj razini, održanih u gospićkoj gimnaziji 23. i 24. lipnja 2020., utvrđeno da postoji opravdana sumnja na moguće prepisivanje zbog čega su poništeni ispiti državne mature iz tih predmeta za šest učenika i određeno je ponovno polaganje ispita.

Uz to Nacionalni centar smatra da je bio ovlašten neposredno riješiti stvar.

Na sudu se doznaje i da je Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja uskraćeno zastupanje po odvjetniku jer je riječ o zakonskoj zapreci od 2012. prema kojoj "odvjetnici u upravnom sporu mogu zastupati tužitelja i zainteresiranu osobu, ali ne i tuženika (javnopravno tijelo)".

SLUČAJ IZ MICHIGANA Tužio roditelje jer su mu uništili zbirku pornića - dobio parnicu!

Rasprava je odgođena kako bi se tužitelji mogli očitovati na podnesak tuženika, a iduće ročište zakazano je za 25. veljače 2021. u 9 sati, doznaje se na riječkom Upravnom sudu na kojem do sada nije vođen ni jedan istovrsni spor. (tk)

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare