To je to što me zanima!

Medanić dobio 40 godina zatvora za ubojstvo sestre

Šime Medanić (50) naručio je ubojstvo bogate sestre, vrsarske poduzetnice Slavice, kako bi se domogao njene imovine vrijedne oko milijun eura
Vidi originalni članak

Šime Medanić (50) i Perica Majstorović (45) hladno su i bez emocija saslušali presudu suca Županijskoga suda u Zadru Borisa Radmana, koji ih je proglasio krivima zbog brutalnog ubojstva Šimine sestre Slavice Medanić (57), te ih osudio na zatvor u trajanju od po 40 godina. To je ujedno i prva takva presuda zadarskoga suda od promjene kaznenoga zakona. Nisu izustili niti riječi nakon što je sudac Radman obrazložio svoju odluku. Pognute su glave u pratnji pravosudnih policajaca otišli u pritvorske ćelije, gdje će čekati pravomoćnost presude. Potvrdi li Vrhovni sud izrečene kazne, njih će dvojica duboku starost dočekati u jednoj od hrvatskih kaznionica. Iako su tijekom suđenja u sudnicu dolazili članovi njihovih obitelji, Šimin otac Josip kad je svjedočio, kao i Majstorovićeva nevjenčana supruga Jasna Kalogjera, na izricanju presude nije bilo nikoga, osim jednog Šiminog rođaka.
Sudsko vijeće smatra da su oštre kazne zaslužili jer je Šime Medanić još za izdržavanja zatvorske kazne u Valturi i Lepoglavi s pokojnim Nikolom Grbićem dogovarao likvidaciju vlastite sestre, bogate poduzetnice iz Vrsara, kako bi se domogao njezina bogatstva, procijenjenog na milijun eura. Kasnije ubijeni Grbić za taj je posao pronašao svog zatvorskog kolegu Pericu Majstorovića, dvaput osuđenog zbog ubojstva, s kojim je podijelio nagradu od 40.000 Eura.
- Držeći se tog plana drugooptuženi Perica Majstorović i sada pokojni Nikola Grbić dana 7. siječnja 2007. došli u zadarski stan Slavice Medanić, položili je na trosjed u dnevnom boravku, pokrili joj glavu dekom i u nju ispalili tri hica – rekao je sudac Radman.
Sudac je potom više od sat vremena obrazlagao svoju odluku. Iako nije bilo materijalnih dokaza, glavni razlozi za takvu presudu su iskazi svjedoka Ljerke Damaške i zaštićenog svjedoka broj 1.
- Bez njihovoga iskaza ne bi bilo moguće donijeti osuđujuću presudu – rekao je sudac Radman.
Sudac je pomno analizirao sva ostala svjedočanstva i dovodio ih u međusobnu vezu. Ključni su bili, sasvim je izvjesno, i izlistaji poziva i SMS poruka Šime Medanića i pokojnog Nikole Grbića, te Perice Majstorovića na dan ubojstva.
Sudnica je bila dupkom puna, a među publikom je bilo i desetak krim-inspektora zadarske PU, koje je odvjetnik Šime Medanića, Predrag Jošanović, prozvao da su smjestili njegovom branjeniku.
- Nakon što dobijemo odluku Vrhovnoga suda, sasvim je sigurno da ćemo podnijeti kaznene prijave protiv policije, ali i još nekih osoba iz drugih institucija. Ne da su mu smjestili sve ovo, nego namontirali. Ovo je montirani proces i sigurno ću podnijeti kaznene prijave – ogorčeno je po izlasku iz suda rekao Jošanović.
Tužiteljstvo je s druge strane zadovoljno presudom i najvjerojatnije se neće žaliti. Oštre kazne Medaniću i Majstoroviću postale su zadarska top-tema, a sudac Boris Radman, hrabra iznimka zadarskoga pravosuđa.

PRESUDA SE PREPRIČAVA POSVUDA U VRSARU
Super i drago mi je da je Šime dobio 40 godina. Dao je ubiti moju najbolju prijateljicu. Očekivala sam maksimalnu kaznu ili pak da će ga osloboditi. Sada mi je bar malo lakše. Vjerujte, iako je Šime u zatvoru po drugi put, strah me je od njega jer ako je mogao dati ubiti sestru, taj može sve. Na njegovom licu vi niste nikad mogli iščitati nikakvu emociju - kaže Slavičina prijateljica 62-godišnja Vrsaranka. Susjeda Medanićevih D.K. (58) iz Vrsara zadovoljna je presudom i kaže kako je šteta da se Šimi zbog ubojstva sestre nije mogla izreći i veća kazna. Branko Maras iz Vrsara misli da je kazna njegovom sugrađaninu ipak malo previsoka.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • classic 08.05.2008.

    Cijela ta prica je presmrdljiva..... polozili je na kauc i ispalili hice.... Pa nije plasticna lutka bila.

  • clara 08.05.2008.

    da, napokon nešto od našeg pravosuđa što nam barem na trenutak povrati vjeru da pravda može biti zadovoljena, krivci kažnjeni...sve do jednog trenutka, kad se netko, bio to ovaj ili onaj predsjednik države, ne odluči pomilovati UBOJICU...ubojicu ponavljam...jer, čemu pomilovati BILO KOGA koje je osuđen za ubojstvo...jer da je to ubojstvo bilo iz samoobrane pa ne bi taj netko ili neka niti izdržavali kaznu...u pravilu, tko jednom ubije drugi put će tražiti još manje razloga i povoda za isto...

  • udrugabu 08.05.2008.

    ...sad će ga poznati \"vicmaher\" opet pomilovati...

Komentiraj...
Vidi sve komentare