To je to što me zanima!

Međuresorno povjerenstvo je predalo Vladi Studiju izvedivosti za nabavu borbenih aviona...

Početkom sljedeće godine sa sadržajem studije bit će upoznat saborski Odbor za obranu, a nakon toga će Vlada donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona.
Vidi originalni članak

Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona 12. prosinca dovršilo je evaluaciju ponuda iz SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela te su premijeru Andreju Plenkoviću dostavili Studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, priopćeno je iz Vlade.  

Međuresorno povjerenstvo je, također, na temelju sveobuhvatne i multikriterijske stručne analize sadržane u studiji jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi između dviju ponuda za nove avione, riječ je o američkom F16 Block 70 te švedskom Gripenu C/D te dvije ponuda za korištene avione, riječ je o francuskom Rafale F3R i izraelskom F16 Block 30. U priopćenju se navode da su sve ponude temeljito i precizno ocjenjivane u okviru triju domena: strateške domene, domene sposobnosti i financijske domene. 

MATULA (ZELENO-LIJEVI BLOK): 'U trenutku globalne krize kretati u nabavu borbenih aviona potpuno je pogrešno'

- Zbog zaštite integriteta procesa, ti su podaci klasificirani - napominje se u priopćenju. 

Početkom sljedeće godine, sa sadržajem studije bit će upoznat saborski Odbor za obranu, a nakon toga će Vlada donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona. 

- Nakon toga započet će višemjesečna faza izrade međuvladinog ugovora s vladom države čija će ponuda biti odabrana, kako bi se taj ugovor mogao sklopiti najkasnije do kraja 2021. godine - navodi se u priopćenju Vlade.

NABAVA VOJNIH AVIONA Najiskusniji hrvatski piloti progovaraju: Nama trebaju noviji avioni, a ne stare krame!

Nabavom višenamjenskog borbenog aviona Hrvatska će za sljedeća tri desetljeća dobiti 12 suvremenih aviona 4. generacije, deset jednosjeda i dva dvosjeda, koji će zamijeniti Migove 21, čiji resursi istječu krajem 2024. godine.

- Kao članica NATO-a, Hrvatska će time ne samo sačuvati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva već će ih i značajno unaprijediti te mnogo djelotvornije moći štititi svoj zračni prostor i teritorijalni integritet - poručuju iz Vlade. 

Idi na 24sata

Komentari 51

  • 21.12.2020.

    kupi dva čoviću

  • 7vuk777 21.12.2020.

    skidam kapu milanoviću i plenkoviću,treba se naoružati,nikad vise 90 ,ako ima za sve ima za vojsku i policiju i obranu lijepe nase,samo zločesti i mrzitelji hr su protiv ovoga,zato gospodo predsjednici imate podršku večine hrvata siguran sam

  • beli1977 21.12.2020.

    Kakvo je to meduresorno povjerenstvo???? Pa ti živa na račun poreznih obveznika,a nista ne rade isto ko i uskok itd....! Uhljebi treba na ulicu s njima ili na burzu! Ne vidim problem f16 proizvode ameri i od njih uzet i bok

Komentiraj...
Vidi sve komentare