To je to što me zanima!

Medvjedi spavaju zimski san? Dok je hrane, nema šanse...

Blagovanje: Hrvatski i slovenski medvjedi odgađaju hibernaciju. To je zato jer imaju hrane, a na spavanje obično idu kako bi preživjeli dugu zimu s puno snijega
Vidi originalni članak

Medvjedi koji žive u Sloveniji zimi vrlo često odlaze iz brloga u potrazi za hranom, pokazalo je istraživanje koje su stručnjaci za obnovljive šumske resurse Biotehničkog fakulteta u Ljubljani objavili u znanstvenom časopisu Journal od Zoology.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pomoću telemetrijskih ogrlica pratili su kretanje 17 medvjeda u različitim dijelovima Slovenije. Ustanovili su da ženke u brlogu prosječno provedu 82 dana, a mužjaci samo 57 dana, što je, kako navode, znatno manje nego u drugim zemljama s medvjeđom populacijom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Slovenske medvjedice u brlogu zimi provedu 45 posto vremena manje nego prosječne europske, a mužjaci spavaju čak 56 posto manje nego što bi se očekivalo s obzirom na geografsku širinu Slovenije.

Je li to normalno? Prof. dr. Gjuro Huber, vodeći hrvatski stručnjak za zvijeri, kaže da je takvo ponašanje uvjetovano i nedostatkom snježnog pokrivača. Naime, medvjedi su evolucijski u hibernaciji jer troše zalihe energije pohranjene u salu, i to radi snijega zbog kojeg ne mogu doći do hrane. Ako hrane ima, medvjedi će se hraniti. Nemaju potrebe za zimskim snom, rekao je dr. Huber. Tomu pridonose i hranilišta u šumama, a to može pridonijeti širenju broja medvjeda, zbog kojeg kasnije država dopušta odstrel određenog broja tih zvijeri.     

Idi na 24sata

Komentari 3

  • montello 17.12.2016.

    slatki medvjedi zzzzzzz

  • UsraSamSe1 17.12.2016.

    Naši međedi ne spavaju nikada,dok je god naivnog naroda međedi glođu.

  • neki tamo lik 17.12.2016.

    Još uvijek je jesen. Kad bude zima bit će i zimskog sna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare