To je to što me zanima!

Ne postoji cjepivo niti lijek: Simptomi smrtonosnog virusa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Iako iz WHO-a tvrde da je MERS pod kontrolom, opasnost od zaraze ipak postoji, posebno ako putujete u egzotične zemlje. Pogledajte simptome smrtonosne bolesti
Vidi originalni članak

MERS je vrlo ozbiljan virus iz skupine korona virusa , a ta skupina uključuje i SARS . Virus je prvi put zabilježen 2012. godine u Saudijskoj Arabiji. Znanstvenici smatraju da virus cirkulira među šišmišima, a da ga je čovjek dobio preko nazalnog sekreta ili sirovog mlijeka deve.

POGLEDAJTE VIDEO: Prepoznajte simptome MERS-a

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Virus možete prepoznati po simptomima :

1. VISOKA TEMPERATURA (GROZNICA)

2. JAK KAŠALJ

3. KRATAK DAH I OSTALI PROBLEMI S DISANJEM

4. PROLJEV

Kod pacijenata zaraženih MERS-om vrlo je česta upala pluća , a dolazi i do zatajenja organa, posebice bubrega .

S obzirom na to da je riječ o virusu, MERS ne reagira ni na kakav oblik lijekova . Iako je mogućnost od zaraze velika, uz mjere predostrožnosti može se izbjeći. Najčešće se zaraze osobe koje vode brigu o oboljelima-zdravstveni djelatnici, obitelji i prijatelji.

Ako trebate putovati u zemlje u kojima postoji mogućnost zaraze, slijedite upute zdravstvenih organizacija.

Često perite ruke sapunom i antibakterijskim sredstvima, prilikom kašljanja i kihanja pokrivajte ruke maramicom koju odmah potom bacite u smeće, izbjegavajte dodirivanje lica neopranim rukama, što manje nezaštićeno dirajte predmete poput kvaka, rukohvata, sjedala u javnom prometu i slično. Što se tiče prehrane, dobro pazite na to kakvu hranu jedete , odnosno u kakvim je uvjetima pripremljena, a izbjegavajte dodir s domaćim životinjama .

Smrtnost je visokih 38 posto

Smrtnost virusa je i dalje oko visokih 38 posto . Od travnja 2012. godine do travnja 2015. godine broj zaraženih osoba iznosio je 1118 , od čega ih je umrlo 458 .

Prema podacima WTO-a u ovom trenutku ima 166 oboljelih osoba .

Idi na 24sata

Komentari 57

  • Lotar_1 20.06.2015.

    Subota... Sutra mi bu zlo od alkohola,stradala bu mi jetra,pluča budu zaštekala od par kutija,pal bum u depru jer bum zalokal pol plače... (PRIJEDLOG NOVINARU DA NAPIŠE ČLANAK) :-P

  • SvPetar_1 20.06.2015.

    Simptomi smrtonosnog virusa: 1. Slijeganje ramenima 2. Odlazaka na izbore 3. Stav:"To je tako, to se ne može mijenjati" 4. Buljenje u TV i čitanje dnevnih medija 5. Strah i poštovanje autoriteta

  • mystery shopper 20.06.2015.

    jel stvarno vise itko vjeruje u ove silne bolesti koje vladaju svijetom i svako malo potamane pola zemaljske kugle? meni je stvarno smjesno da se netko boji evo sad mersa,a prije koju godinu premirali od straha od nekih zivotinjskih gripa. obicna gripa ubije godisnje 50 000 ljudi,i sto sad? cjepit se? pa cijepe se ljudi,samo sto vecina dobije gripu tjedan dana nakon cjepljenja. ali strucnjaci kazu da je tada gripa blaza nego da nisu cjepljeni,pa cemo im vjerovati. znanost je ko i religija,nitko nema dokaza ni za sto. a kad i imaju to su dokazi koji odgovaraju proizvodjacu. ali,dok je ovaca bit ce i vune,i jos jedna-vrana vrani oci ne vadi. ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare