To je to što me zanima!

Migranti zaobilaze BiH jer im je teško prijeći hrvatsku granicu

U prihvatnim centrima u BiH trenutno je 3300 migranata i taj smanjen broj znatno je primjetan. Mogući uzrok smanjenja migranata na Balkanskoj ruti je jako aktivna Mediteranska ruta
Vidi originalni članak

Posljednjih nekoliko mjeseci imamo broj migranata koji je na razini kraja 2017. godine, kada smo imali početak masovnih migracija u BiH. Ohrabrujući je to podatak, ali svrha svih ovih aktivnosti jest da održimo tu razinu migranata, rekao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Migranti rute mijenjaju, ali od dolaska na tlo EU ne odustaju. Mediteranska ruta je užarena, iz Libije do Italije te iz Maroka do Španjolske, sa sjevernoafričke obale do Europe svakodnevno stiže tisuće migranata.

Prema podacima UNHCR-a, u prva četiri mjeseca u Italiju je pristiglo oko 10.400 migranata. Na obali Libije čeka polazak na put oko 70.000 migranata.

Druga, Balkanska ruta, pokazala se izrazito skupa za migrante. Da bi stigli u BiH migranti su plaćali od tri do tri i pol tisuće eura cijenu po osobi. I sve to da bi stigli do hrvatske granice, od koje ne mogu dalje.

- Nije jednostavno prijeći ni hrvatsku granicu, nije jednostavno nimalo. Prelazak je veoma skup. Jako je skupo doći do Grčke, strašniji za prelazak su i Turska i Iran, Makedonija je tu negdje - kazao je za BHTV Osman iz Pakistana.

POGINULA CIJELA OBITELJ Na obali Norveške pronađeno tijelo dječaka Artina, migranta koji se lani utopio u La Mancheu

Iz Službe za poslove sa strancima BiH kažu da je jako bitan razvoj situacije Turske i Grčke. Grčka je prije dva dana objavila da će promijeniti određena pravila i procedure prijema migranatima, zbog čega će onemogućiti podnošenje zahtjeva za azil osobama koje budu dolazile s područja Turske u Grčku.

- Očigledno da imamo pojačane aktivnosti migrantskih kretanja na drugim rutama prema zemljama EU, prvenstveno središnje Mediteranske rute. Ovakav razvoj situacije mogao bi biti povoljan i za BiH u smislu smanjenog korištenja migrantske rute preko BiH - izjavio je zamjenik ravnatelja Službe za poslove sa strancima Mirsad Buraz.

Kapacitet u kampu Ušivak je 800 mjesta, a tamo je sada 500 migranata, radi se o ranjivim kategorijama – obitelji i maloljetnici bez pratnje.

NOVA POLITIKA Atena zatvara granice za migrante koji dolaze preko Turske, ne smiju tražiti azil

Žudnja migranata da se domognu ikakve europske obale, prelazi sve granice i prepreke. U kampu Ušivak boravio je migrant čak s Tibeta, trenutno boravi djevojka iz Somalije. Do Europske unije preko Mediterana ili Balkana, još mnogo njih čeka svoju priliku.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Vozdra 15.06.2021.

    Sve to nazad treba i to ne u Bosnu samo ,nego iz Bosne za Srbiju, ,za koji k…c  i idu, i policija ih vise ne ganja , dosadilo im jebali im oni m…r puštaju ih i ne obaziru se na njih , pogotovo ove po šumama , ja Anti rodjaku kažem , sto ih ne ganjate tu kod granice  ajde ti kaze penji se po kamenju i po šumama i trci za njima , čuj ja , pa ko ti reko dao posao i tebi i takvima da rade na granici  jebem mu mater , kaze Ivan ga moj zaposlio , Eee reko jadna je Hrvatska  kada je takvi čuvaju !

  • sasa66 14.06.2021.

    Je, je teško im je prijeći... pa prelaze je ko presušeni potok! Sada otiđeš do npr Topuskog i po šumam ih ima više nego divljih svinja.

  • Ororo 14.06.2021.

    a o da zaobilaze sami su godinama morali zakljuciti tu konststaciju, umjesto da vec na rutama i izbjeg. kampovima Turske ne dijele letke kojima im se ukazuje da ako ce krenuti kroz BiH da su u slijepom crijevu i da ne slusaju pasivne sluzbenike u Srbiji. Isto onako kako je Orban platio reklamiranne izbjeglicama da zaobiđu Mađarsku jer ce naići na loš tretman. Bolje info saznanje nego na djelu. Ovako te izbjeglica stvaraju prezir prema Hrv. i Hrvatima sto je i bio plan komsija

Komentiraj...
Vidi sve komentare