To je to što me zanima!

Milanović efekt: SDP mjesec prije izbora preko 20 posto, a evo tko još prelazi izborni prag

Prema ispitivanju provedenom od 16. do 19 ožujka, mjesec dana prije izbora u vodstvu je i dalje HDZ, ali je popularnost SDP-a narasla za više od 4 posto
Vidi originalni članak

Rezultati ankete HRejting pokazuju da je vodeći HDZ s 27,7 posto, slijedi ga SDP, koji je prvi put nakon dugo vremena prešao postotak od 20 posto te njegov postotak iznosi 21,6 posto, a treći je Možemo! s 9 posto potpore, javlja HRT. U srijedu u Dnevniku HTV-a objavljen je najnoviji Hrejting o popularnosti političkih stranaka mjesec dana prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. 

Anketa HRT-a provedena je od 16. do 19. ožujka na uzorku od 1000 ispitanika s mogućnošću pogreške od +/- 3,53 posto uz razinu pouzdanosti 95 posto. Istraživanje je provedeno u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici. 

Dvadeset i sedam dana prije izbora, prag prelaze još samo dvije stranke. I to s desnog političkog spektra. Četvrti - Domovinski pokret - 7,7 posto. Peti - Most - 7,1 posto.

NAPAO I USTAVNI SUD Milanović opleo po Kolindi i HDZ-u, a nakon Jure Stublića sjetio se i hita Crvene jabuke

I sad slijedi podugačak niz od 15, dosad mahom parlamentarnih stranaka koje sve zajedno u zbroju osvajaju svega 12,3 posto glasova. To su, redom: stranka dosadašnje zastupnice Karoline Vidović Krišto (OiP - 1,3%), stranka bračnog para Puljak (1,2%), dosad vladajući HNS (1,2%), IDS (1,1%), Fokus (1,1%), Beljakov HSS (1,1%), HSU (1,1%) i zadnja u skupini koja se "vrti" oko jedan posto - Radnička fronta (1,0%).

Niz stranaka koje ne dosežu ni jedan posto potpore otvaraju Socijaldemokrati (0,8%), a nastavljaju izjednačeni Suverenisti (0,5%), HSLS (0,5%) i Republika (0,5%). Iza njih su AP-Akcija za promjene (0,4%) i Ključ Hrvatske (0,3%), a ovu - ne baš prestižnu listu - zaključuje Zekanovićev HDS (0,2%)   

- Definitivno vidimo da je Zoran Milanović svojom aktivacijom dao snažan vjetar u jedra SDP-u, koji je stagnirao, koji nije isprofilirao svoje lidere i koji je zapravo tražio nekakvu svoju ulogu u borbi s Možemo! za lidera na ljevici. Zoran Milanović im je vratio svrhu, vratio im je važnost, stavio ih je u fokus interesa i naravno da je to pripomoglo rastu SDP-a u ovome trenutku, rekao je komunikacijski stručnjak Božo Skoko u Dnevniku.

NERADNA SRIJEDA VIDEO Milanović o datumu izbora: 'Želim da što više hrvatskih ljudi izađe na izbore'

HRT-ova anketa najveći pad je zabilježila kod neodlučnih birača. Naime, prije mjesec dana neodlučnih je bilo više od 17 i pol posto, a danas ih je tek 13 posto. Broj neodlučnih je pao za 4,65 posto, a približno toliko je porasla i podrška SDP-u (+4,33 posto) u odnosu na mjesec dana prije. 

SDP bilježi najveći mjesečni rast među strankama koje prelaze izborni prag. Sljedeći po rastu je HDZ koji je 2 i pol posto (+2,46%) u plusu. Također u plusu, ali znatno manjem (+0,88%) je još i Možemo!.

Najveći pad na anketama doživio je Most kojemu je podrška pala za 1,54 posto, a u proteklih mjesec dana pao je i Domovinski pokret, ali za 0,83 posto.

- Prvi put ispitanicima je ponuđena mogućnost izjašnjavanja o predizbornim savezima koji su, što službeno, što neslužbeno već najavljeni. Dakle, nijedna još nije postala službena stavljanjem potpisa partnera na predizborni sporazum. Istodobno, pojedini savezi iako su i najavljeni u međuvremenu su se raspadali. Konkretno, anketa se provodila i u vrijeme dok su Radnička Fronta i Fokus još slovili kao dio SDP-ove koalicije, ali su obuhvaćeni i dani kad su to prestali biti - javlja HRT. 

Prema tome ispitanici su odlučili da je u takvoj situaciji relativni pobjednik izbora HDZ sa svojim dosadašnjim partnerima. Osvojili bi 29 posto (29,1%) glasova. Četiri (3,9%) posto slabiji je SDP-ov predizborni savez. Neovisno o broju stranaka koje će ga u konačnici činiti, trenutačno su na 25 posto (25,2%).



Možemo! koji ide uglavnom samostalno i tu i tamo sa SDP-om točkasto može računati na 7,7 posto glasova.
Domovinski pokret sam ima isto kao i Most u koaliciji s Hrvatskim suverenistima - oko 7 posto (7,1%).
 

Idi na 24sata

Komentari 75

  • čovik-s-juga 21.03.2024.

    Uza svu muku i natezanje na sve strane SDP jedva na 20%. HDZ milijun posto ide preko 30. Dakle sve je jasno.

  • netko009 21.03.2024.

    Možemo nije ni na zadnjem a hdz i sdp već sve vidjeno mediji guraju sistem globalisticke stranke Al zreli ste za ropotarnicu povjesti samo oip je nova krv

  • nikol.boromisa11@gmail.com 21.03.2024.

    Svi se čudite za možemo, zanimljivo. zašto se ne čudite da PRAVOMOĆNO OSUĐENA partija ima gotovo 30% glasova i nakon svih izmjena, prilagođavanja i korekcija svih zakona u Hrvatskoj prema njihovim željama? Da li ste retardirani ili jednostavno nemoralni i glupi?

Komentiraj...
Vidi sve komentare