To je to što me zanima!

Premijer riješio dvojbe: Plomin će biti na ugljen, ali puno čišći

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Milanović i Jakovčić su objasnili da infrastruktura već postoji i termoelektrana će zato biti na ugljen. Prosvjednici su ih dočekali s transparentom 'Koza je krepala'
Vidi originalni članak

Novi blok Termoelektrane Plomin gradit će se na ugljen. Plin je preskup i neisplativ - bio je izričit premijer Zoran Milanović nakon sastanka njega, potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ministra zaštite okoliša  Mihaela Zmajlovića s čelnicima Istarske županije u Labinu. S time se složio i istarski župan Ivan Jakovčić, dojučerašnji gorljivi zagovornik termoelektrane na plin, javlja HRT. 

Milanović i Jakovčić su objasnili kako infrastruktura već postoji i termoelektrana će zbog toga biti na ugljen, no mnogo čišći, objasnili su Milanović i Jakovčić. 

Premijer je istaknuo da će Labinština primati odštetu idućih 10 godina, a kojem se točno iznosu radi raspravljat će uskoro. 

Plomin 3 neće graditi njemački RWE, ali daje podršku

Njemačka kompanija RWE priopćila je kako, zbog kapitalnih ograničenja, neće sudjelovati u predkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo s HEP-om u projektiranju, izgradnji i upravljanju novom jedinicom termoelektrane Plomin C, ali spreman je pružiti podršku projektu u obliku tehničkog know-howa. Inače, RWE dugogodišnji HEP-ov partner u termoelektrani u Plominu 2. 

'Vrijeme je za odluku'

Kako je na sjednici Vlade u četvrtak rekao Milanović, vrijeme je da se donese odluka što s izgradnjom Plomina 3. 

-Takva pitanja važna su u financijskom i ekološkom smislu - rekao je premijer i dodao kako su u Hrvatskoj najveći zagađivači zraka autoceste, pa sigurno da nitko ne razmišlja da ih se zatvori i ukine. 

- To je vrlo kompleksno pitanje - rekao je Milanović.  

Premijera i ministre dočekao transparent 'Koza je krepala'

Istrani se protive da se kao energent u plominskoj termoelektrani koristi ugljen, a i u Prostornom planu Istarske županije kao energent predviđen je plin, a ne ugljen.  Podsjetimo, vijećnici IDS-a zatražili su nedavno da Skupština Istarske županije na svojoj sljedećoj sjednici donese odluku o raspisivanju referenduma o gradnji Plomina 3. Za vrijeme sastanka na glavni gradski trg u Labinu stigli su i predstavnici Udruge Naša zemlja koji su transparentom upozorili na potrebu raspisivanja referenduma o Plominu. 

- Ogorčeni smo jer građani Istre nisu upoznati s ničim i u cijeloj toj priči su ignorirani. Stoga od ovog susreta ne očekujemo ništa, sve je to jako žalosno, izjavila je predstavnica udruge Sanja Frankola, javlja HRT.

Idi na 24sata

Komentari 110

  • MALA RAJA 15.09.2012.

    pa oni misle da smo mi svi maloumni pa vjerujemo u njihove " crvenkapice"......

  • Yassa 14.09.2012.

    biti će ona na mrki ugalj, šta se tu imaju buniti pa rođo sve je zagađeno pa ljudi su naj zagađeni pa gadi onda do mile volje

  • opicena 14.09.2012.

    Je li Hrvatska spremna za nadolazeću energetsku evoluciju? „Ulazimo u zlatno doba plina“ i "Održiv razvoj energetike temeljit će se na zajedničkom korištenju plina i obnovljivih izvora energije“ – glavne su poruke s kojima se složilo više od 5000 stručnjaka iz cijeloga svijeta koji su sudjelovali na ovogodišnjoj 25. svjetskoj plinskoj konferenciji održanoj u Kuala Lumpuru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare