To je to što me zanima!

'Milanović je kao piroman koji se prerušio u vatrogasca'

'Ja ću mu odgovoriti pismeno i kada takav sastanak bude kvalitetno pripremljen, s obzirom na institucije, odlučit ćemo kad će se on održati', poručio je Plenković
Vidi originalni članak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas ispred Društvenog doma u Baćinu na komemoraciji za nevine civilne žrtve.

Milanović je pozvao na sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u, kako je rekao, zakonskom sastavu i dodao da bi tu sjednicu trebalo sazvati odmah. Plenković mu je danas odgovorio.

JEDAN LIJEVO, DRUGI DESNO Šmrkavac protiv plamenog jazavca: Što stoji iza najnovije svađe Milanovića i Plenkovića?

- Što se tiče pisma koje je stiglo jučer, ja sam ga vidio prije u medijima nego što su ga donijeli u ured, to je prvo. Drugo, mi smo na razini Vlade rekli da postoje 3 načina na koje ćemo se boriti protiv radikalizacije i krenuli s 3 aktivnosti. Prva je direktno vezana uz ovaj slučaj, koje je javnost vidjela tek kad je policija objavila snimku napada na Banske dvore. Drugi je institucijalni dio borbe protiv radikalizma i u četvrtak ćemo zadužiti Koordinaciju za domovinsku sigurnost da analizira stanje i pojača međuresornu koordinaciju svih tijela i da izađe s prijedlogom mjera - poručio je premijer.

Kad budu, kako kaže, imali takvu podlogu, konkretnu, sadržajnu i pogledom na akcijski plan, onda mogu razmišljati o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Kad mi ocijenimo da je za to pravi trenutak i kad je sadržaj rasprave temeljito pripremljen - kazao je Plenković.

- Treća točka je politička borba protiv radikalizma u društvu, protiv stranaka koje odobravaju i nalaze razumijevanja za akte terorizma koje smo vidjeli u ponedjeljak pred zgradom Vlade - rekao je Plenković.

ANDREJ PLENKOVIĆ: 'Milanović me nazvao nakon napada, ali taj njegov poziv nisam doživio kao podršku'

- Što se tiče samoga predsjednika Republike, smatram da on, nakon što je relativizirao taj napad, to meni izgleda kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca. Ja tako čitam tu njegovu poruku i kad dođe vrijeme, onda ćemo temeljito raspraviti o tome što misli - kazao je premijer, nastavivši tako verbalni rat s predsjednikom.

- Ja ću mu odgovoriti pismeno i kada takav sastanak bude kvalitetno pripremljen, s obzirom na institucije, odlučit ćemo kad će se on održati - rekao je Plenković.

Podsjetimo, predsjednik države Zoran Milanović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću predložio je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se razmotrio utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti, a nakon napada na Markovom trgu.

Predsjednik države je napisao premijeru kako je uvjeren da će se složiti "da je prošlotjedni napad na policajce i Vladu Republike Hrvatske zločin s mogućim elementima terorizma koji je, prema do sada dostupnim informacijama, potaknut radikalizacijom u našem društvu koja dovodi do nasilnog ekstremizma".

Plenković: Naša je dužnost nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina

Počast civilima iz Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana ubijenih prije 29 godina u pounjskom Baćinu odao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

Tom su prigodom, uz spomen-obilježje na mjestu druge najveće masovne grobnice u Hrvatskoj,, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence su položiili premijer Plenković, izaslanik predsjednika Republike umirovljeni general Marijan Mareković i izaslanik Hrvatskog sabora Ivan Celjak. Također su položeni vijenci Sisačko-moslavačke županije, općine Hrvatska Dubica te brojnih braniteljskih udruga i drugih institucija.

Izrazivši sućut članovima obitelji žrtva koje su 21. listopada 1991. ubijene u Baćinu, premijer Plenković istaknuo je da je na tom mjestu mučki ubijen najmanje 71 hrvatski civil, čiji su posmrtni ostaci dosad ekshumirani, dok su identificirani i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 56 osoba. 

Istaknuo je da je Hrvatska Dubica, naseljena hrvatskim stanovništvom, u Domovinskom ratu postala simbol hrvatskog otpora i jedno od najvećih stratišta sa 137 žrtava, 39 hrvatskih branitelja i 98 civila.

'Ubijeni su samo zato što su odlučili ostati u svojim domovima'

"U masovnoj grobnici Baćin skela, drugoj najvećoj nakon Ovčare, ekshumirano je 56 žrtava, a identificirano 44, dok je u 15 pojedinačnih grobnica, ekshumirano još 15 žrtava, od kojih je 12 identificirano", naglasio je Plenković.

Plenković je istaknuo da su gotovo sve identificirane žrtve Hrvati, više od pola su bile žene, a većina ih je u trenutku ubojstva bilo starije od 60 godina.

Taj se ratni zločin dogodio u tijeku najvećih borbi Domovinskog rata te nakon okupacije šire okolice Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice. Na tom je području u svojim selima tada ostalo još oko 120 hrvatskih mještana, koji su popisani 20. listopada 1991. i odvedeni u vatrogasni dom u Hrvatsku Dubicu te seoski dom u Cerovljanima.    

Tijekom noći jedan je dio privedenih pušten, a drugog je jutra njih najmanje 56, autobusom uz oružanu pratnju, odvezeno u Baćin, gdje su ih pripadnici policijskih postrojbi SAO Krajine, pod rukovodstvom zapovjednika Milicije Steve Borojevića, zvanog Gadafi, na predjelu Skelište ubili iz automatskog vatrenog oružja. 

U SELU BAĆIN NA BANOVINI Zaboravljeni masakr: Mučki su poubijali žene i starce pa su ih bagerima zgurali u plitke jame

"Premda nikoga nisu ugrožavali, ubijeni su samo zato što su odlučili ostati u svojim domovima”, poručio je dodavši da je pokolj nad stanovnicima Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana  jedan od većih zločina predstavljenih u Tužbi Republike Hrvatske protiv Republike Srbije za genocid.

Istaknuo je da je za sve te zločine neupitna odgovornost agresorske JNA, srpskih pobunjenika i paravojnih postrojbi samoproglašene SAO Krajine. Podsjetio je da su za zločin u Baćinu, na 125 godina zatvora u odsutnosti osuđena sedmorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i ondašnje paravlasti.

Za taj su zločin u Hagu, između ostalih, optuženi i Slobodan Milošević, koji je umro prije izricanja presude, i Mile Martić, koji je osuđen na 35 godina zatvora, dodao je. 

Kazao je da su te presude važne “kako ne bi bilo dilema o tome što se ovdje dogodilo i tko je kriv za ove zločine”.

"Naša je dužnost da nastavimo s procesuiranjem svih ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja”, poručio je Plenković i istaknuo da je odnos prema žrtvi hrvatskih branitelja i civila ispit savjesti za svakoga od nas.

Istaknuo je da se u Baćinu, Hrvatskoj Dubici i Cerovljanima još uvijek traga za 24 nestala hrvatska, a da se od traganja za nestalima neće odustati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba.

Idi na 24sata

Komentari 130

  • Žuži. 22.10.2020.

    gdje je Kulunđić da te smjeni,jer ne radiš svoj posao..Šteta ,nije u toj poziciji..

  • gvagec 22.10.2020.

    Ne zovu je ljudi bez veze zločinačka, sada je ovaj čovjek koj je vodi želi opravdati a svo zlo je krenulo od njih. Zamislite slučaj da je toliko lijevih stranaka optuženo za pljačke, lopovluke, krađe, namještanja radnih mjesta, da su kojim slučajm upleteni i u prostituciju. To sve vladajući nose na svojim plećima i dobro to znaju samo se malo prave pametni ....................

  • zivkobabic 22.10.2020.

    Da su sada izbori nikad ne bi glasao ni za HDZ niti SDP ovo što rade Milanović i Plenković je sramota.

Komentiraj...
Vidi sve komentare