To je to što me zanima!

Milanović je posjetio hrvatsku zajednicu u Mississippiju: Ova zajednica me ugodno iznenadila

Na svečanosti u gradskoj vijećnici Biloxija, a povodom posjete predsjednika Milanovića, gradonačelnik Gilich je 22. rujna proglasio Danom hrvatske baštine u gradu Biloxiju...
Vidi originalni članak

Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednik Republike Zoran Milanović nastavio je u petak u Biloxiju, u saveznoj državi Mississippi, gdje je posjetio hrvatsku zajednicu i sastao se s gradonačelnikom Biloxija Andrewom Gilichem, koji je i sam porijeklom Hrvat, javili su iz ureda Predsjednika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na svečanosti u gradskoj vijećnici Biloxija, a povodom posjete predsjednika Milanovića, gradonačelnik Gilich je 22. rujna proglasio Danom hrvatske baštine u gradu Biloxiju, a isto je učinio i guverner Mississippija Tate Reeves za područje cijele savezne države Mississippi.

Predsjednik Republike kazao je na svečanosti kako je ugodno iznenađen organiziranošću i povezanošću Hrvata koji žive u toj saveznoj američkoj državi s Domovinom. Riječ je o zajednici iseljenika uglavnom iz Dalmacije koja je pronašla svoj dom na obali Biloxija. 

ODGOVOR S PANTOVČAKA Milanović Vučiću: Srbija je svjesna da je Kosovo realnost, nije lako, morat će se priviknut

"Ova zajednica iseljenika s dalmatinskih otoka, odakle je većina svih hrvatskih iseljenika – posebice s Brača i Hvara – i nekih dijelova dalmatinskog zaleđa, odakle je gradonačelnik Biloxija, iznenađenje je”, rekao je predsjednik Milanović koji je prvi hrvatski predsjednik, ali ujedno i prvi hrvatski državni dužnosnik, koji je posjetio Hrvate u Biloxiju.

Predsjednik Milanović istaknuo je, nadalje, važnost pomorskog nasljeđa hrvatskog naroda te njegovu dugogodišnju povezanost s morem: 

"Hrvati su jedini slavenski narod koji su pomorci. Živimo od mora, uz more i s morem stoljećima i sve se bazira na tome, od inovacija do prihoda.“ 

'BOŠNJACI SU DISKRIMINIRANI' Bakir Izetbegović tvrdi da su Hrvati u BiH privilegirani: 'Milanović se previše petlja'

Govoreći o povijesti iseljavanja Hrvata u Mississippi, kazao je kako iz razgovora s njima vidi da mnogi znaju za otok s kojeg su došli – otok Brač. 

"Dođite na Brač uvjerite se sami, ali siguran sam da će vam se svidjeti i da ćete zavoljeti zemlju svojih predaka“, poručio je predsjednik Milanović članovima hrvatske zajednice.

Hrvati su u Biloxi, u Mississippi, počeli dolaziti početkom 20. stoljeća, najviše s otoka Brača. Bavili su se uglavnom škamparanjem, čime se bave i dalje, ali novi naraštaji se bave i drugim profesijama.

GOVOR U UN-U Milanović pozvao priznanje Kosova i promjenu izbornog zakona u BiH te reformu VS-a

Uz gradonačelnika Biloxija i guvernera Mississippija, na svečanosti su bili i američki senatori Roger Wicker i Cindy Hyde-Smith, te kongresmen Mike Ezell.

Predsjednik Milanović u subotu će posjetiti hrvatsku zajednicu u New Orleansu, gdje će sudjelovati na svečanosti otvaranja novog Hrvatskog doma.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Luna777 23.09.2023.

    Da li je netko od glavnih urednika ili admina pogledao kako vam radi portal? Ne može se uči u pojedine članke, izbacuje samo - Stranica nije pronađena, i tako skoro svaki članak gdje smo komentirali. Što se to događa s ovim portalom? Mislim da bi zbog komentatora bilo potrebno napisati, da li vam je tehnika "otišla k vragu" ili jednostavno ne želite da komentatori komentiraju ovdje. Ako je tako, onda to JASNO napišite, toliko valjda dugujete svojim komentatorima, pa ćemo otići!!!

  • Still 23.09.2023.

    Kak se vidi da hoce da Hdz pobjedi jer bolje biti predsjednik u drzavi koja funkcionira

Komentiraj...
Vidi sve komentare