To je to što me zanima!

Milanović očistio sve oponente, a HDZ Kirina, Ćorića, Tepeša...

Šef SDP-a ne želi one koji su mu bili oporba poput Rajka Ostojića, a Plenković miče one koji su bili odani Karamarku. Bivši članovi Mosta Lovrinović i Petrina teško će u Sabor
Vidi originalni članak

Vodstvo HSP-a Ante Starčević teško će ponovno biti u saborskim klupama poslije izbora u rujnu. HDZ ih ovaj put neće uzeti na svoje liste. Ivan Tepeš, Pero Ćorić i Ivan Kirin postaju najveći gubitnici slaganja novih izbornih lista. I pridružuju se mnogima i s lijeva i s desna koje smo još donedavno gledali u Saboru, a sad im prijeti politička eutanazija i mirovina.

- Ćorić je nepromišljenim i vulgarnim izjavama od sebe otjerao i one koji su bili za nastavak nacionalne koalcije s HSP-om AS - kaže nam sugovornik iz stranke.

"Komadina i Picula su htjeli biti na listama, ali ipak neće biti”

Slično je još prije sastanka u HDZ-u rekao i Davor Ivo Stier, novi politički tajnik.

- Mi uvažavamo članove i birače HSP-a AS. Nama nije do političke trgovine. Ćorić je nesretan i nezadovoljan jer vidi da mu ucjene s nama ne pale. Shvatio je da je napravio veliku pogrešku kad je pomislio da s nama može trgovati kao Jambo s Milanovićem - rekao je Stier.

Nakon što je HDZ u ponedjeljak odlučio da na izbore neće zajedno s HSP AS-om, njihov glavni tajnik Pero Ćorić u utorak je poručio da njegova stranka raskida s HDZ-om suradnju na lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a svim dužnosnicima svoje stranke koji to ne budu poštovali poručio je da će "dobiti otpusno pismo".

- S današnjim danom HSP AS raskida sve sveze s ovakvim HDZ-om, kao što je Hrvatska raskinula sve sveze s bivšom SFRJ. Sve sveze raskidamo u svim gradovima, općinama u kojima surađujemo s HDZ-o, 12 županija i Gradu Zagrebu -  rekao je Ćorić. Poručio je kako će svi dužnosnici HSP AS koji to ne budu poštovali "dobiti otpusno pismo" i mogu ići u HDZ.

Ovakvim raspletom Tepeš i Ćorić će teško opet vidjeti saborske klupe. 

Drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić poručio je da s partnerima nema ultimatuma. Podsjetimo, Ćorić je dao ultimatum HDZ-u da se mora odlučiti hoće li s njima, a onda ga iznenada povukao.

Trojac je na prošlim izborima prošao u Sabor upravo jer su bili na listama HDZ-a. Predsjednik stranke Ivan Tepeš dobio je 1558 glasova, glavni tajnik Pero Ćorić 1358 glasova, a Ivan Kirin je u Istri ostvario najbolji rezultat s 4402 glasa. Samostalno će u nekoj izbornoj jedinici trebati osvojiti od 10.000 do 12.000 glasova kako bi dobili zastupnika u Saboru.

Počelo čišćenje

HDZ vjerojatno neće omogućiti ponovni ulazak ni Ladislavu Ilčiću, čelniku stranke Hrast, poznatom po izuzetno konzervativnim stavovima te protivljenju uvođenja zdravstvenog i građanskog odgoja. Hrast i Ilčić nikad samostalno nisu uspjeli ući u Sabor, pa im je HDZ bio odskočna daska. Isto vrijedi i za Milivoja Špiku iz BUZ-a kojemu je zamjereno što je pretrčao Milanu Bandiću, a sam nije donio nikakvu dodatnu korist.

No lista gubitnika u HDZ-u, SDP-u i onih koji su ušli na nezavisnim listama tu ne staje.

U HDZ-u otpada vjerojatno s lista i Željko Reiner koji je prije nosio izbornu listu u Zagrebu i postao predsjednik Sabora. Josipa Rimac je vodila izborni stožer u vrijeme Tomislava Karamarka i dala ostavku na gradonačelničku funkciju u Kninu, no sad ni ona neće biti vjerojatno na izbornim listama. Oboje eksponiranih stranačkih članova zamjerili su se novom vodstvu, a bili su odani i Karamarku.

Bivši ministar financija Ivan Šuker bio je i predsjednik kluba zastupnika, a izgleda da mu je politička karijera završena. To je samo dio promjena.

Kako se neslužbeno doznaje, HDZ je promijenio strategiju. Više neće imati nacionalne koalicije nego partnere u svakoj izbornoj jednici.

Kraj za Tireli?

Drago Prgomet, bivši drugi čovjek stranke, jedan je od tih novih partnera. Također je vrlo vjerojatna suradnja s Ružom Tomašić, ali i također bivšim članom Milanom Kujundžićem. I na drugoj strani političkog spektra ima podosta gubitnika. Iako je osovina koalicije SDP-HNS ostala ista, ulaskom HSS-a ispali su Laburisti. Nansi Tireli, donedavna predsjednica Laburista, raskrstila je sa svojom strankom. Nadala se da će je SDP pozvati na liste, no to se ipak, neslužbeno saznajemo, neće dogoditi. Tireli će tako nakon dva mandata završiti karijeru.

Zokijeva ljestvica

U samom SDP-u nije ostalo neprimijećeno da se Milanović s listama odlučio riješiti i najžešćih kritičara. Rajka Ostojića, čovjeka kojeg je gurao za ministra zdravlja i gradonačelnika Zagreba, više neće biti na izbornim listama. Milanović mu je zamjerio žestoke napade u unutarsranačkoj kampanji. Ostojić je bio šef stožera protukandidata Zlatka Komadine. Ni Komadina neće biti na listama. Prošli put je on rekao da ne želi. Sad bi ipak pokušao, ali saznajemo da ga Milanović ne želi. I Tonino Picula neće biti iskorišten kao adut iako je navodno i on bio spreman sudjelovati u kampanji. I član predsjedništva Davorko Vidović očekivao je da će sudjelovati na izborima, ali Milanoviću ni on nije prihvatljiv.

Unatoč svim aferama, čini se da će Tihomir Jakovina zbog jake zaštite u vrhu stranke ipak biti na izbornim listama SDP-a.

Ali bit će navodno gurnut “nešto niže” na izbornoj listi u Slavoniji. Drugo mjesto na listi, koje je imao, preuzet će Predrag Matić. SDP-ovka Biljana Gaća, koja je je na dva mjeseca ušla u Sabor, a uzela plaće za godinu dana, također je obrisana iz križaljki.

Kod HNS-a je najviše iznenadila odluka da uspješnu ministricu Anku Mrak Taritaš gurne na čak osmo mjesto, pa je i njoj ulazak u Sabor ugrožen. Međutim, ona računa na preferencijalne glasove.

Most još nema izborni dignitet

U Mostu kažu da još ne slažu izborne liste, a nema ni neslužbenih informacija kako bi one mogle izgledati. Ipak, jasno je da na svoje mandate ne mogu računati mnogi koji su s njima ušli ranije u Sabor. Prije svega, je tu trojac Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Plišić. Oni su se u zadnji tren odmetnuli od Mosta i pokušali s HDZ-om složiti vladu bez podrške Mostovih zastupnika. Sad će morati sami na izbore ili tražiti nove partnere.

U Dalmaciji je s Mostom ušao primoštenski načelnik Stipe Petrina. Petrina će vjerojatno ponovno u kampanju, kao što je pokušavao i ranije.

No dosad zbog veličine izborne jedinice nikad nije ušao u Sabor. Šest mjeseci ove vlade će mu zato vjerojatno biti jedini u saborskim klupama.

Idi na 24sata

Komentari 123

  • croaticum 29.07.2016.

    Milanovic je otrov za demokrciju, njegova stakorska klika i retorika je dobar pokazatelj njihove kulture, bolje reci kulture copora i titoizma, tako je i on cistio. Ovaj sada nema mogucnost slanja na Goli otok i li bacanja u jame, hvala Bogu, ni to mu nebi bilo strano.

  • stipe_mali 27.07.2016.

    .....zoki propustio si mladom mažiću povjeriti neku bitniju ulogu u stranci.....jer ti nitko odavno nije tako legao sa onom incijativom o zabrani mrske ti pjesme "lijepa li si"!!!!!!

  • stipe_mali 27.07.2016.

    ....apsolutista očistio sve oponente....i povukao se u miru šamarati majmuna (ili sapunjati mačora)!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare