To je to što me zanima!

'Milanovićeva vlada je pokušala uvesti kaos i mrak u Vukovar'

Vukovarski gradonačelnik rekao je da su odbijanjem provođenja novog popisa stanovništva u vladi Zorana Milnovića pokušali uvesti kaos i mrak u Vukovar
Vidi originalni članak

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) optužio je u nedjelju bivšu Vladu predvođenu predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem da je, dok je bila nas vlasti, pokušala uvesti kaos i mrak u Vukovar ne želeći na zahtjev vukovarskih gradskih vlasti provesti novi popis stanovništva u tome gradu.

Penava je pojasnio kako je povod za njegovu konferenciju za novinare intervju koji je Večernjem listu dao ministar unutarnjih poslova u tehničkoj Vladi Vlaho Orepić, a u kojem se Orepić dotiče i broja građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

- Unatoč tomu što smo kreatorima kaosa na čelu s Milanovićem, Ostojićem i Pupovcem, a riječ je o razdoblju od kraja 2013. i 2014. godine, predočili podatke imenom i prezimenom o 400 osoba s lažnim prebivalištem i adresama u Srbiji i BiH, unatoč podacima iz osnovnih škola koji govore o 20 posto djece, pripadnika srpske nacionalne manjine, i unatoč identičnim podacima iz vrtića nijedan argument nisu uvažili - naveo je Penava.

Kazao je kako se na brojne apele vukovarske vlasti da se konačno utvrdi pravi broj stanovnika Vukovara odazvao samo ministar Vlaho Orepić koji je, kako je kazao Penava, u tišini počeo raditi na sređivanju stanja u Vukovaru. Također je poručio kako su Vukovaru potrebni mir i stabilnost kao preduvjet gospodarskog oporavka i investicijskih ulaganja u taj grad.

Idi na 24sata

Komentari 471

  • bosanec 15.08.2016.

    A, onda je došao Karamako i zamotao svizca u čokoladu...

  • Zenga Nosterium 15.08.2016.

    Iz Odluke Us - 30.1. Sukladno tome, postoje samo dva individualna prava pripadnika nacionalnih manjina koja ulaze u okvir članka 12. stavka 2. Ustava, a koja prema ZUJiPNM-u moraju biti primijenjena na cijelom području općine odnosno grada i kojih se opseg ne smije smanjivati. To su - 1) pravo pripadnika nacionalnih manjina na služenje svojim jezikom u postupcima pred tijelima državne uprave prvog stupnja, pred ustrojstvenim jedinicama središnjih tijela državne uprave koja postupaju u prvom stupnju, pred sudbenim tijelima prvog stupnja, državnim odvjetništvima i državnim pravobraniteljstvima prvog stupnja, javnim bilježnicima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti, a koji su ovlašteni postupati na području općine ili grada koji su u ravnopravnu službenu uporabu uveli manjinski jezik i pismo (članak 5. točka 3. ZUJiPNM-a), i - 2) pravo pripadnika nacionalnih manjina na dobivanje javnih isprava i na jeziku i pismu nacionalne manjine (članak 9. točka 1. i članak 18. stavak 1. točka 1. ZUJiPNM-a). - 30.2. SVA OSTALA individualna prava na službenu uporabu i pisma, kao i SVE JAVNOPRAVNE OBVEZE TIJELA DRŽAVNE I JAVNE VLASTI koje su u vezi s tom uporabom navedene u ZUJiPNM-u, MOGU SE STATUTOM grada uvesti i samo na dijelu ili dijelovima područja općine odnosno grada, a SAMA PRAVA mogu biti “predviđena” i u UŽEM OPSEGU od prava javnopravnih obveza utvrđenih ZUJiPNM-om,PA I ISKLJUČENA(tj. nepredviđena)

  • Zenga Nosterium 15.08.2016.

    Istina o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru. Katalog individualnih i kolektivnih prava zajamčenih zakonom i Statutom Grada Vukovara pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara 1. pravo na slobodno izražavanje nacionalne pripadnosti; 2. pravo koristiti svoje prezime i ime na jeziku kojim se služe, te da ono bude službeno priznato njima i njihovoj djeci upisom u matične knjige i druge službene isprave, u skladu s propisima Republike Hrvatske; 3. pravo slobodno izražavati svoju vjersku pripadnost i očitovati svoju vjeru te u skladu s tim pripadati vjerskoj zajednici, te pravo na osnivanje vjerskih zajednica zajedno s drugim pripadnicima te vjere; 4. pravo slobodno služiti se svojim jezikom i pismom, privatno i javno, uključujući pravo na jeziku i pismu kojim se služe isticati oznake, napise i druge informacije u skladu sa zakonom; 5. pravo pripadnika nacionalnih manjina na služenje svojim jezikom i pismom u postupcima pred tijelima lokalne i područne samouprave, državne uprave prvog stupnja, pred ustrojstvenim jedinicama središnjih tijela državne uprave koja postupaju u prvom stupnju, pred sudbenim tijelima prvog stupnja, državnim odvjetništvima i državnim pravobraniteljstvima prvog stupnja, javnim bilježnicima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti, a koji su ovlašteni postupati na području Grada Vukovara; 6. pravo da se obrazac osobne iskaznice tiska i popunjava i na jeziku i pismu kojim se služe, te pravo na dobivanje i drugih javnih isprav

Komentiraj...
Vidi sve komentare