To je to što me zanima!

Miljenić: Naravno da se uvid u zemljišne knjige neće plaćati

Međutim, ako se bude naplaćivalo, i za to je ta mogućnost, onda će se naplaćivati kad se ti podaci koriste u komercijalne svrhe, rekao je ministar Orsat Miljenić
Vidi originalni članak

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je u Saboru, tijekom predstavljanja izmjena Zakona o zemljišnim knjigama opovrgnuo napise da će se uvid u njih naplaćivati. 

- Naravno da se nikada neće naplaćivati uvid, jer vi morate imati javnu zemljišnu knjigu, i ona je bitna i transparentna i svaki građanin mora moći vidjeti što je tamo. Međutim, ako se bude naplaćivalo, i zato i je ta mogućnost, onda će se naplaćivati ono kad se ti podaci koriste u komercijalne svrhe. Zato što je normalno, mi svi to financiramo, to je sve iz poreza, to financiraju svi građani, ali ako to netko dalje naplaćuje, logično je da sudjeluje barem u održavanju sustava - pojasnio je ministar. 

Izmjenama Zakona trebale bi se stvoriti pretpostavke za registar nekretnina, koji će stvoriti temelj za napredak ulagačke klime. Uvid u zemljišnoknjižne i katastarske planove bit će jednostavniji, a Vlada je istaknula kako će elektronički registar biti i jeftinije rješenje. 


Idi na 24sata

Komentari 33

  • dm5992 13.04.2013.

    mislim da gradjani nece placati, ali ako imam nekakvu agenciju, odvjetnicki ured i koristim zemljiste knjige u komercijalne svrhe, tj. naplacaujem klijentima koristenje istih , mislim da je onda ok naplatiti. ako dodjem kod odvjetnika vezano za nekakvo zemljiste i on mi taj uvid u sklopu svoje usluge naplati, logicno je da oni trebaju platiti koristenje.

  • Yassa 12.04.2013.

    ne dođeš vidjeti ništa ne košta

  • ivanfilip 12.04.2013.

    Htjeli su zemljišne knjige učiniti dostupnim,građane odgovornim i angažiranijm,smanjiti pritisak na sudove,redove...a onda su odustali????!!! Zakaj genijalci nacije???

Komentiraj...
Vidi sve komentare