To je to što me zanima!

Minimalne izmjene: Izravni izbor do tri zastupnika u Sabor

Ovaj model omogućio bi i veću demokratičnost stranaka jer bi njihovi šefovi morali kandidirati sposobne, a ne podobne ljude - kazala je nezavisna zastupnica Kosor
Vidi originalni članak

Preferencijalno glasovanje, odnosno mogućnost da birači izravno sa svake liste izaberu do tri zastupnika u Sabor, dio je minimalnih promjena izbornih pravila. Skupina zastupnika uputila ih je u proceduru.

Izmjene bi onemogućile da saborski zastupnici u idućem sazivu istodobno obnašaju funkciju gradonačelnika ili načelnika. Tu je zabrana kandidiranja za one koji su pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od minimalno šest mjeseci, a osuđenima za teška kaznena djela, poput ratnih zločina, omogućilo bi se kandidiranje na izborima nakon isteka rehabilitacijskog roka.

Svaka kandidacijska lista prethodno bi trebala prikupiti i 1500 potpisa. Iza izmjena izbornih pravila stoje GONG i grupa zastupnika koje su predstavljali nezavisni Jadranka Kosor, Josip Kregar i Gvozden Srećko Flego (SDP). Uvjereni su da bi ove promjene omogućile veću izlaznost na izbore, ali i to da dobijemo puno kvalitetniji Sabor.

- Ovaj model omogućio bi i veću demokratičnost stranaka jer bi njihovi šefovi morali kandidirati sposobne, a ne podobne ljude - kazala je Kosor.

Od izmjena neće odustati. Ne usvoje li se do kraja godine, ističu da će se izborna pravila vjerojatno promijeniti na najavljenom referendumu.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Linz 16.09.2014.

    Zašto " tri " zastupnika u Sabor ??? valjda se kaže-dva pa jedan !!!

  • Corleone Michael 16.09.2014.

    Ova skupina zastupnika ni da se ujedine neće proći ni smanjeni izborni prag ukoliko do toga dođe...

  • sumnjičav 16.09.2014.

    Lijepo je da Kosorača govori o izboru sposobnih, jer upravo je ona, godinama u Saboru kao isključivo podobna. Ako je stvarno sposobna da vidimo gdje će biti nakon slijedećih izbora. A ni s Kregarom se nitko neće okoristiti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare