To je to što me zanima!

Ministar: I ja imam gripu, ali se ne bojim za život...

Djevojka (22) i još petero studenata koji su u Osijeku primljeni u bolnicu nemaju svinjsku gripu. Svi će biti pušteni svojim kućama u petak
Vidi originalni članak

Epidemiološki nalazi su pokazali da 22-godišnja Osječanka uopće ne boluje od gripe, pa tako ni od svinjske gripe, ali da bi to mogli potvrditi sa 100-postotnom sigurnošću u Hrvatskom zavodu za javno zdravsvo (HZJZ) obavit će još pretragu kulture virusa, koja traje dva tjedna, iako ne očekuju da ona bude pozitivna na gripu.
Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero Margan kaže da se može očekivati još takvih slučajeva jer ih epidemiolozi intenzivno traže, ali da to nije ništa neuobičajeno.
- Posebice smo usmjereni na ljude koji dolaze iz Meksika i SAD gdje se razvila epidemija svinjske gripe. Dali smo upute što trebaju činiti ako u roku od 7 dana razviju simptome, kao i upute epidemiolozima na terenu i liječnicima obiteljske medicine - kaže prof. Gjenero Margan. Još je jednom ponovila da građani nemaju razloga samoinicijativno kupovati antivirusne lijekove. Ako se virus pojavi u Hrvatskoj te započne prijenos s čovjeka na čovjeka, tada počinje primjena Nacionalnog plana koji predviđa da se svi lakši slučajevi liječe kod kuće simptomatski, bez terapije lijekovima, dok bi se teži slučajevi liječili u bolnicima uz terapiju antivirusnim lijekovima.


MILINOVIĆ: NA PREGLED SAMO ONI KOJI IMAJU SIMPTOME

Ministar je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao kako je Hrvatska već ranije učinila sve pripreme za moguću zarazu svinjskom gripom i prije nego je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 5. stupanj pripravnosti.
- I ja sam imao povišenu temperaturu od 38 stupnjeva. No nisam bio u karanteni. Pregledali su me u bolnici i pokazalo se da imam običnu gripu. Tako da nema brige za ministra - nasmijano je rekao Milinović.
Posebno je istaknuo da nije nužno da svi ljudi koji imaju temperaturu od 38 stupnjeva dolaze u bolnicu na preglede, već samo oni koji su nedavno doputovali iz zaraženih područja iz SAD-a i Meksika te imaju simptome gripe - grlobolju, malaksalost, curenje nosa, temperatura. Hrvatska, kaže Milinović, ima 600.000 doza antivirusnih lijekova i nabavlja još 200.000 doza te 15.000 doza za djecu. Osnovali su krizni stožer, koji će ako to bude potrebno svakodnevno obavještavati građane o svinjskoj gripi. Djevojka (22) i studenti koji su doputovali iz SAD primljeni su u bolnicu u srijedu zbog povišene temperature. Nemaju svinjsku gripu, a došli su iz područja u kojoj zaraza nije proširena.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • drug Kardelj 01.05.2009.

    A kak nam je drug Hebrang? Milinović se valjda cijepio pa je dobio reakciju.

  • sablja 01.05.2009.

    Pa da li je taj naš ministar uopće liječnik? Čovjek ima temperaturu i ne mora ići liječniku kaže naš ministar. A ja ga pitam, kako taj čovjek može znati što mu je i kako ići na posao s temperaturom. Konačno ne postoji samo \"svinjska gripa\", postoje i druga oboljenja s povišenom temperaturom, koja se trebaju na vrijeme dijagnosticirati i liječiti, jer svako kašnjenje može biti kobno.

  • kolachich 01.05.2009.

    Da,umrli smo od brige za tom budaletinom..

Komentiraj...
Vidi sve komentare