To je to što me zanima!

Ministarstvo: 300.000 učenika u siječnju je dobilo 5 milijuna besplatnih školskih obroka

Država sufinancira taj obrok s 1,33 eura, u najvećem dijelu škola obroci su užine, dio županija ima razrađene nove jelovnike, oko 20% škola nema ni kuhinje ni blagovaonice
Vidi originalni članak

Tijekom 17 nastavnih dana u siječnju gotovo 300.000 učenika konzumiralo je 5 milijuna besplatnih obroka, objavilo je u petak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, besplatne obroke u 17 nastavnih dana u siječnju koristilo je 96 posto učenika. Za financiranje besplatnih obroka Ministarstvo je danas počelo raditi naloge za isplatu sredstava vlasnicima i osnivačima škola na temelju evidencije u E-dnevniku koja postoji upravo za evidenciju konzumacije obroka za svakog pojedinog učenika - javljaju u priopćenju, no nisu dostavili podatke po županijama.

Kako ističu, za 4 951 103 besplatna školska obroka u siječnju, osnivačima će se isplatiti 6.584.966,99 eura.

- Vlada RH osigurala je financijska sredstva, a prehranu za učenike, kao i do sada, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju organiziraju vlasnici i osnivači osnovnih škola u suradnji sa školom, a to su županije i gradovi. Država sufinancira iznos od 1,33 eura / 10,00 kuna po danu za jedan obrok. Ta sredstva uglavnom se koriste za nabavu namirnica, a iz proračuna se već otprije financiraju plaće za više od 1500 kuhara, dok se iz decentraliziranih sredstava financiraju energenti potrebni za pripremu obroka. Ovisno o infrastrukturnim uvjetima i mogućnostima škole, prehrana je organizirana na različite načine, a pri njezinoj organizaciji treba se voditi Normativima i Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika koje je donijelo Ministarstvo zdravstva - navode.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare