To je to što me zanima!

Ministarstvo: Mlijeko s viškom aflatoksina je s hrvatskih farma

Ministarstvo poljoprivrede će iskontrolirati i mlijeka svih drugih prerađivača, a u ponedjeljak će napraviti plan po kojem će se kontrolirati i proizvođači, tj. farmeri
Vidi originalni članak

Nema razloga za paniku. Riječ je o vrlo malim prekoračenjima dozvoljenih količina aflatoksina koje su pronađene, količinama koje su u nekim drugim zemljama dozvoljene, rekla je pomoćnica ministra poljoprivrede dr.sc. Mirjana Mataušić-Pišl, objašnjavajući opoziv mlijeka s tržišta.

Pišl je dodala i da hrvatski sustav kontrole kvalitete mlijeka funkcionira, iako su bosanski stručnjaci utvrdili kako je hrvatsko trajno mlijeko, od Vindije i Dukata, opasno po zdravlje.

- Hrvatska primjenjuje sustav kontrole po standardima Europske unije, a to znači da sami prerađivači zapravo kontroliraju svoje proizvode, a država nadzire da oni provode svoje planove kontrole - kaže Plišl.

Uzorci s viškom kancerogenog aflatoksina proizvedeni su na hrvatskim farmama, a porijeklo stočne hrane se još utvrđuje.

- Prema za sada dostupnim informacijama i stočna hrana je domaćeg porijekla - kaže pomoćnica ministra.

Ministarstvo će iskontrolirati i mlijeka svih drugih prerađivača, a u ponedjeljak će napraviti plan po kojem će se kontrolirati i sami proizvođači, tj. farmeri. U Hrvatskoj postoji oko 12.500 stočara koji proizvode mlijeko.

Idi na 24sata

Komentari 266

  • user_194476 11.02.2013.

    Prije jedno mjsec dana srpski mediji su prenijeli da Srbija ima nekoliko stotina tisuća tona zagađenog/karcogenog kokurauza i da neznaju što će sa time??????

  • dahhmal 11.02.2013.

    Opet naše ulizice štite strance sada krivicu hoće svaliti na domaćeg seljaka iako od njega minimalno otkupljuju mlijeko a uvoze na veliko mlijeko u prahu izvana.Sramota je kaj imamo takve političare izdajnike svoga naroda

  • dadohrzg 10.02.2013.

    Hrana Za bebe je puna toksina i to više proizvđača

Komentiraj...
Vidi sve komentare