To je to što me zanima!

Ministra Bačića ispitat će kao svjedoka na novom suđenju bivšem ministru Kalmeti

Branko Bačić bio je državni tajnik dok je Božidar Kalmeta bio ministar mora, prometa i infrastrukture. Svjedočit će o okolnostima naručivanja promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" od Fimi medije
Vidi originalni članak

Klametina obrana je predložila, a Uskok se nije usprotivio, da se kao svjedoci u ponovljenom suđenju bivšem Sanaderovom ministru Božidaru Kalmeti kao svjedoci ispitaju Branko Bačić i Željko Tufekčić. 

DETALJI SA SUĐENJA Kalmeta s Livakovićem na sudu. Tvrdi da su nevini, nabrojao što sve ima: '1300 eura mirovine'

Njih dvojica bili su državni tajnici dok je Božidar Kalmeta bio ministar mora, prometa i infrastrukture, a svjedočit će o tome kako se naručio promotivni film "Prometna renesansa Hrvatske" od Fimi medije. Podsjećamo, prema optužnici, USKOK Kalmetu i ostale tereti da  međusobno podijelili više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura, koje su prema optužnici izvučene  iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. USKOK  tvrdi  i da je Kalmeta u toj priči imao imovinsku korist od  2, 6 milijuna kuna i 133.333 eura te da je Ministarstvo pomorstva i veza  kojem je bio na čelu oštetio za 612.000 kuna koliko je Ministarstvo platilo Fimi mediji za promotivni film Prometna renesansa Hrvatske.

I TO U HAC-U Sapunar: Vikendima sam učio Kalmetinog sina engleski jezik

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je i kako će se kao svjedoci ispitati Josip Sapunar i Ivan Berket. Obojica su u prijašnjem postupku priznali krivnju te su osuđeni na temelju sporazuma o krivnji. Sudsko vijeće prihvatilo je i da se kao dokazi izvedu i zemljišnoknjižni izvadci. vezani uz Sapunarove nekretnine. To je zatražio Nenad Strukan, odvjetnik drugooptuženog Zdravka Livakovića, rekavši kako je Sapunar jedini svjedočio o davanju novca, a među ostalima je spomenuo i njegova klijenta.

- Na suđenju je rekao da ima dvije nekretnine, a onda se utvrdilo da se radi o osam nekretnina, a  nakon prvostupanjske presude kupio je još nekretnina. Pa neka se utvrdi gdje je novac i je li on vjerodostojan svjedok ili ne - kazao je Strukan dodavši kako kod njegov klijenta Livakovića nisu utvrdili nesrazmjer imovine. 

PRLJAVI NOVAC Sapunar tvrdi: I Kalmeta je primao 'prljavi novac' iz HAC-a!

Prema uputi Vrhovnog suda na ponovljenom suđenju posebna će se pažnja posvetiti iskazu Sapunara te će se razjasniti  sve što je ostalo nejasno. Sapunar je  u svojim iskazima tvrdio da je novac koji je izvlačen iz HAC-a on predavao Mikuliću, koji ga je pak davao Kalmeti, no na koncu prvostupanjski sud  je smatrao da osim Sapunarovih tvrdnji, za to nema  drugih dokaza.  Vrhovni sud smatra i da se treba utvrditi koliko je novca, ako je Sapunar, davao Mikuliću te koja je, ako je ima, u tom slučaju protupravno stečena imovinska korist. 

OBJAVILI RAZGOVOR DORH istražuje snimku: Tadić rekao da je, za blažu kaznu, lagao na sudu u korist Kalmete

Kalmeta je na optuženičku klupu ponovo sjeo lani u studenome nakon odluke Vrhovnog suda iz , koji je nepravomoćnu presudu djelom potvrdio, a djelom ukinuo. Ukinut je oslobađajući dio, zbog čega se sada ponovo sudi Kalmeti te njegovim suoptuženicima Zdravku Livakoviću, Milivoju Mikuliću, Stjepku Bobanu, Damiru Kezeleu i Sandru Vukeliću. Mikulić, Boban i Kezele nepravomoćno su osuđeni zbog izvlačenja novca iz Viadukta, a Mikulić i Boban i zbog toga što je Viadukt preko jednog trgovačkog društva Bobanu sagradio kuću koja mu je oduzeta. Mikulić je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, Boban na dvije, a Kezele na jedinstvenu kaznu od tri i pol godine zatvora. Oduzeta im je i nepripadajuća imovinska korist od oko tri milijuna kuna. 

AFERA REMORKER Opet će mu suditi: Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu bivšem ministru Kalmeti

No Mikulić, Boban i Kezele su se žalili, a tu žalbu je 2022. usvojio Vrhovni sud. Ukinut je osuđujući dio u odnosu na njih, te oslobađajući u odnosu na Kalmetu. Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu u odnosu na bivše šefove HAC-a Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića.

 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • samocenzura 31.01.2024.

    zar vas nije sramota da ga sudite 20.godina,sudstvo nam nije potrebno samo trosak uhljebi,

  • 31.01.2024.

    Vidi vraga, iskopali Kalmetu prije izbora. Neki suci su slični nekim medijima, ljevičari …

  • MateoIvan74 31.01.2024.

    ne će vrana vrani oko iskopati, sve je to banda lopova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare