To je to što me zanima!

Ministri: Vlada čini što može, ali manevarski prostor je malen

Sve su Vlade do sada pomagale brodogradnju kroz razna avansna i financijska jamstva, međutim svemu dođe kraj. Postoje ograničenja koja su zaista velika, poručio je ministar financija Marić
Vidi originalni članak

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade u srijedu resorni ministri komentirali su situaciju u Uljaniku u kojemu je počeo štrajk zbog neisplate plaće za srpanj, uz ocjenu da Vlada čini što može, ali ima sužen manevarski prostor za reagiranje.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je, na upit može li država više učiniti da pomogne brodogradnji, da su "ograničenja dosta velika, kojih smo svjesni od pristupanja Europskoj uniji".

OD JUTROS U ŠTRAJKU Drama u Puli: 'Neka se Vlada odluči. Radnicima je dosta igre'

"Manevarski prostor prilično je malen", dodao je Marić napomenuvši da HBOR nastoji i želi pomagati hrvatskom poduzetništvu i gospodarstvu u svim segmentima, ali i HBOR ima određena ograničenja.

Marić nije htio prognozirati koliko je Uljanik blizu predstečaja ili stečaja. "Brojna pitanja trebaju biti postavljena na drugoj adresi, Vlada ne bježi od svoje uloge, no znamo kakav je model vlasništva, upravljanja i vođenja te kompanije". rekao je.

Svemu dođe kraj, pa i državnom pomaganju brodogradnji

- Sve su Vlade do sada pomagale brodogradnju kroz razna avansna i financijska jamstva, međutim svemu dođe kraj. Postoje ograničenja koja su zaista velika, poručio je ministar financija, koji nije htio predviđati ishod situacije u Uljaniku, niti se očitovati bi li Vlada uskočila ako odstupi Uprava te kompanije.

NEKOLIKO OPCIJA NA STOLU Bez odluke o Uljaniku: 'Traži se način da osiguramo dvije plaće'

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da Vlada čini sve što može da pomogne u toj situaciji, ali "Uprava definitivno treba preuzeti odgovornost u svemu". Na pitanje treba li uprava odstupiti, Tolušić nije odgovorio.

"Vlada razmišlja kako u okviru zakonskih mogućnosti pripomoći u ovoj situaciji", kazao je ministar državne imovine Goran Marić.

ŠTRAJKAT ĆE OD SRIJEDE Radnici Uljanika i 3. maja idu u štrajk jer im nisu isplatili plaće

Na primjedbu da zbog europskih pravila Vlada više ne smije financijski pomagati brodogradnju, Marić je odgovorio kako Vlada stoga razmatra koje su joj mogućnosti na raspolaganju, ali brodogradnju su dovele u ovu situaciju uprave brodogradilišta.

Upitan je li realan stečaj Uljanika, Marić je uzvratio "sve je u Hrvatskoj realno".

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Dik Vam Dam 1 22.08.2018.

    Sutra porinite upravu u more.

  • 22.08.2018.

    A gdje je Briselski stručnjak za teran?

  • N.Brkovic 22.08.2018.

    Strajk je samo pobuna ali i nikakvo rijesenje....Finasiska situacija Hr je od vec odvano jako losa....Drzava nema pare cak ni da isplati radnike i sve da se to desi da isplate radnike , Uljaniku slijedi crveni karton kao i 3 Maju....Sve je to po sistemu , HDZ-znase ali nek narod Hrvatske travu pase ,bogami kako stvari stoje ,neznam dali ce te i trave imat dovoljno....Previse ste se podigli inace , mislili ste da vam niko ravan nije i nije ali u negativnom smislu....Vama je Patriotizam vazniji od pameti , logicno u nedostatku pameti naj bolje je rec za dom spremni i onda cijela Hrvatska jeci ,dok ovi na vrhu pune dzepove a ko hebe patriote....Eto vam pa sad kontajte sta je pisac stio da kaze sovim textom......

Komentiraj...
Vidi sve komentare