Obavijesti

News

Komentari 47

Bez odluke o Uljaniku: 'Traži se način da osiguramo dvije plaće'

Bez odluke o Uljaniku: 'Traži se  način da  osiguramo dvije plaće'
1

Nakon sastanka ministara u Vladi, ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da je nekoliko opcija na stolu i da će se za dan ili dva znati konačna odluka oko hrvatskih brodogradilišta

VIDEO

Trojica ministara održala su u utorak poslijepodne sastanak u Vladi o stanju u hrvatskim brodogradilištima nakon kojega je ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio da je "nekoliko opcija na stolu", da će se konačna odluka znati za dan ili dva, te ocijenio kako je najavljeni štrajk radnika Uljanik Grupe legitiman.

Radnici Uljanika i 3. maja idu u štrajk jer im nisu isplatili plaće
Radnici  Uljanika i 3. maja idu u štrajk jer im nisu isplatili plaće

"Ministar Marić i ja, zajedno s premijerom, radnicima i upravom, nastojimo naći legitimni modalitet da se radnicima osiguraju barem dvije plaće, a o odgovoru Bruxellesa na plan restrukturiranja ovisit će i naši budući koraci", izjavio je ispred Banskih dvora nakon sastanka ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat. Na sastanku su sudjelovali i ministar financija Zdravko Marić i ministar državne imovine Goran Marić.

Pula: Ispitivanje ispravnosti sustava brodske dizalice za samohodnu platformu Apollo

Dan prije nego što je u riječkome Brodogradilištu 3. maju i pulskome Uljaniku najavljen opći štrajk, ministar Horvat istaknuo je da je štrajk radnika potpuno legitiman jer Uprava nije na vrijeme osigurala plaće.

"Uljaniku ćemo možda moći pomoći preko HBOR-a..."
"Uljaniku ćemo možda moći pomoći preko HBOR-a..."

Horvat je izjavio kako je jedna od opcija i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). Na pitanje da komentira činjenicu da je HBOR odbio dati kredit strateškom partneru Uljanika "Kermas energiji",  kojim je Kermas namjeravao dati Uljaniku pozajmice za plaće, Horvat je odgovorio da je "odbijenica logična s obzirom na način na koji je zahtjev sročen". 

"Hoće li se zahtjev ponavljati, vidjet ćemo idućih dana", zaključio je Horvat.

Uprava Uljanika ne može potvrditi datum isplate plaće

Uprava Uljanika u utorak je priopćila kako tijekom postupka mirenja nije mogla sindikatima potvrditi točan datum isplate zaostale plaće te je, u razumijevanje razloga za štrajk, istaknula kako se nada da će on biti dostojanstven.

"Unatoč pozitivnim informacijama kojima raspolažemo, a to je da sve nadležne institucije i strateški partner ulažu maksimalne napore u iznalaženje cjelovitog rješenja za dugoročno funkcioniranje brodogradnje na obje lokacije, i u Puli i u Rijeci, socijalnim partnerima nismo bili u mogućnosti potvrditi točan datum isplate plaće za srpanj", kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako "sve uprave i svi direktori društava grupe izražavaju žaljenje zbog kašnjenja plaće te i dalje ulažu maksimalne napore da se taj problem razriješi što brže".

"U potpunosti svjesni tereta života bez plaće koji nose svi radnici grupe te pritiska i odgovornosti koji je na sindikatima, uvjereni smo da će sutrašnjim legalnim i legitimnim štrajkom svi radnici grupe na dostojanstven način iskazati svoja očekivanja", kaže se u priopćenju Uljanik grupe. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina