Obavijesti

News

Komentari 260

Drama u Puli: 'Neka se Vlada odluči. Radnicima je dosta igre'

Drama u Puli: 'Neka se Vlada odluči. Radnicima je dosta igre'
26

Uprava nije ispunila obećanje i nije uspjela osigurati novac za plaće - rekao je zamjenik povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu 3. maj Veljko Todorović

VIDEO

Radnici Brodogradilišta 3. maj, kao i cijele Uljanik Grupe, u srijedu su u 7 sati počeli opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj. 

Pratite razvoj događaja: 

11.56 - Uoči sastanka užeg kabineta Vlade u srijedu resorni ministri komentirali su situaciju u Uljaniku u kojemu je počeo štrajk zbog neisplate plaće za srpanj, uz ocjenu da Vlada čini što može, ali ima sužen manevarski prostor za reagiranje.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je, na upit može li država više učiniti da pomogne brodogradnji, da su "ograničenja dosta velika, kojih smo svjesni od pristupanja Europskoj uniji".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Bez odluke o Uljaniku: 'Traži se način da osiguramo dvije plaće'
Bez odluke o Uljaniku: 'Traži se  način da  osiguramo dvije plaće'

"Manevarski prostor prilično je malen", dodao je Marić napomenuvši da HBOR nastoji i želi pomagati hrvatskom poduzetništvu i gospodarstvu u svim segmentima, ali i HBOR ima određena ograničenja.

Marić nije htio prognozirati koliko je Uljanik blizu predstečaja ili stečaja. "Brojna pitanja trebaju biti postavljena na drugoj adresi, Vlada ne bježi od svoje uloge, no znamo kakav je model vlasništva, upravljanja i vođenja te kompanije". rekao je.

"Uljaniku ćemo možda moći pomoći preko HBOR-a..."
"Uljaniku ćemo možda moći pomoći preko HBOR-a..."

Sve su Vlade do sada pomagale brodogradnju kroz razna avansna i financijska jamstva, međutim svemu dođe kraj. Postoje ograničenja koja su zaista velika, poručio je ministar financija, koji nije htio predviđati ishod situacije u Uljaniku, niti se očitovati bi li Vlada uskočila ako odstupi Uprava te kompanije.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da Vlada čini sve što može da pomogne u toj situaciji, ali "Uprava definitivno treba preuzeti odgovornost u svemu". Na pitanje treba li uprava odstupiti, Tolušić nije odgovorio.

Radnici Brodotrogira do kraja tjedna trebali bi dobiti plaće
Radnici Brodotrogira do kraja tjedna trebali bi dobiti plaće

"Vlada razmišlja kako u okviru zakonskih mogućnosti pripomoći u ovoj situaciji", kazao je ministar državne imovine Goran Marić.

Na primjedbu da zbog europskih pravila Vlada više ne smije financijski pomagati brodogradnju, Marić je odgovorio kako Vlada stoga razmatra koje su joj mogućnosti na raspolaganju, ali brodogradnju su dovele u ovu situaciju uprave brodogradilišta.

Upitan je li realan stečaj Uljanika, Marić je uzvratio "sve je u Hrvatskoj realno".

11.30 - Započela je konferencija za medije sindikata. 

Sindikati prozivaju ne samo upravu Uljanika, već i Vladu. Istaknuli su da oni ne mogu kroz štrajk tražiti smjenu uprave, već zbog neisplate plaća. 

Radnici Uljanika i 3. maja idu u štrajk jer im nisu isplatili plaće
Radnici  Uljanika i 3. maja idu u štrajk jer im nisu isplatili plaće

- Cilj štrajka je poslati poruku upravi i poruku Vladi. Uprava mora znati da je sve ovo vrijeme vodila ovo poduzeće i da je odgovorna za stanje i ona bi, po nama, trebala odgovarati za to. Vlada se već jednom treba odrediti želi li brodogradnju ili ne. Ako želi, zašto smo u ovoj situaciji? Zašto nam tjeraju ljude? Zašto sada štrajkamo, umjesto da proizvodimo? Velik broj radnika želi napustiti Uljanik, Istru, Hrvatsku... Jesu li to demografske mjere? Ovim putem pozivam Vladu da se odluči želi li sačuvati brodogradilište Uljanik ili neka se već danas izjasni što želi. Radnicima je već ove igre dosta - kazao je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. 

Sindikat Istre  poručio je da je Vlada već puno puta rekla da podržava opstanak brodogradnje, ali je to vrlo slabo pokazivala u praksi. Očekuju da nakon sjednice Vlade u četvrtak bude jasno hoće li netko preuzeti stvar u svoje ruke. 

- Ako se to ne dogodi, to znači da brodogradnje u Puli, ali i Hrvatskoj, više nema - kazao Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. 

11.12 - Uprava Uljanika je u srijedu, povodom štrajka radnika u riječkom i pulskom brodogradilištu, poručila da razumije njihovo nezadovoljstvo, da je u kontinuiranom kontaktu sa svim tijelima države, a kako je "kroz rješavanje plaće za srpanj intencija riješiti i ukupno pitanje brodogradilišta u narednom razdoblju".

Dodaju da je uprava u stalnoj komunikaciji sa štrajkaškim odborom te u svakom trenutku na raspolaganju za neposredni sastanak i izmjenu svih najnovijih informacija koje očekuje.

10.52 - Ne očekujemo plaću i ne očekujemo ništa bolje. Djeca su malo veća već i kreću svojim putem, ali ako ovo ovako nastavi, hranit će oni mene - rekao je jedan od radnika. 

- Ovo je velika sramota. Ovako nešto napraviti, je li to namjerno ili ne, očito se nešto događa, ali ne znam što - dodao je. 

Jedan manji dio radnika ostao je ipak na ulici. Neki su spremni čak i do kraja radnog vremena ostati i blokirati jednu od najprometnijih ulica u Puli. 

10. 45 - Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac kazao je da je Upravi prenio zahtjev radnika da odstupi. 

- Nije im prihvatljiv zahtjev radnika, ne želim u njihovo ime govoriti, neka se sami izjasne - komentirao je reakciju Uprave. Kazao je da će štrajk trajati sve dok se radnicima ne isplati plaća, a kad će to biti - nije poznato. 

- Sve ovisi o Vladi, može biti sutra, u petak, u ponedjeljak... Nema garancije da će to biti neki od ovih dana. Čeka se Vlada - objasnio je te poručio da postoji mogućnosti i štrajka pred Vladom. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

10.20 - Dio radnika počeo je ulaziti u Uljanik, dok je dio odlučio ipak ostati ispred. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

9.50 - Radnici su izašli iz kruga Uljanika, stoje na ulici i blokiraju promet. Radnici traže odlazak Uprave.

POGLEDAJTE VIDEO: 

9.22 - Uljanik, ne damo, čuje se ispred pulskog brodogradilišta. Radnici u štrajku traže ostavke odgovornih. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

7.19 - Među radnicima Uljanika vlada veliko nezadovoljstvo, kažu sindikalni čelnici. Ogorčeni su jer im plaća za mjesec srpanj kasni već sedmi dan. Sindikat traži da se Vlada izjasni je li im uopće u interesu zadržavanje hrvatske brodogradnje kao strateške djelatnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Uprava nije ispunila obećanje i nije uspjela osigurati novac za plaće - rekao je zamjenik povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu 3. maj Veljko Todorović

POGLEDAJTE GALERIJU: 

6
| Foto: Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

Todorović je rekao da je Sindikat metalaca Hrvatske "dobivao naznake da bi Uljaniku mogao biti odobren zajam HBOR-a, ali do utorka u 13 sati zajam nije odobren, kada je u Puli, u sklopu postupka mirenja, održan sastanak Uprave Uljanika i sindikata".

Brodogradilištu 3. maj u utorak je deblokiran račun, nakon što im je u petak tijekom dana blokiran, izvijestili su u utorak iz toga riječkog brodogradilišta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 260
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a