To je to što me zanima!

Ministrica poljoprivrede: Do srijede izlučeno 4.975 svinja zbog afričke svinjske kuge

Ministrica je u Osijeku održala sastanak s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušiće i saborskim zastupnicima s područja županije s kojega je poručila da se čini sve kako bi se zaštitilo uzgajivače svinja
Vidi originalni članak

Zbog svinjske kuge do jučer je izlučeno 4975 svinja, a zone ograničenja obuhvaćaju cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju i tri jedinice lokalne samouprave izvan te županije, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak.

Ministrica je u Osijeku održala sastanak s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušiće i saborskim zastupnicima s područja županije s kojega je poručila da se čini sve kako bi se zaštitilo uzgajivače svinja, ali da prvo treba suzbiti bolest i virus te potom ekonomski pomoći onima kojima su svinje eutanazirane.

'PREPUŠTENI SAMI SEBI' Penava: Zbog maćehinskog odnosa države, iz Slavonije će nestati i posljednji seljak

- Nakon toga ćemo vidjeti kako im pomoći u prvo vrijeme u kojem neće moći držati svinje, a naposljetku treba svu zdravu stoku po mogućnosti ne eutanizirati nego putem klaonica i ovlaštenih prerađivača na drugi način iskoristiti- rekla je Vučković.

Naglasila je da se kod usmrćivanja poštuju sve mjere dobrobiti životinja.

Podsjetila je da do ponoći traje savjetovanje o cijenama koje je ministarstvo odredilo kao prijedlog naknade štete.

- Za odojak do 35 kilograma ona iznosi 85 eura, za tovnu svinju dva eura po kili žive vage, za nazimice 550 eura, a za suprasne nazimice, krmače i neraste 650 eura po komadu- rekla je.

NOVI ŠOK KOD PETRINJE Ljudi na Baniji zabrinuti zbog pojave svinjske kuge: 'Ne dam je. Samo preko mene mrtve...'

- Svima koji mogu podići biosigurnost država nudi pomoć i takvih je mnogo- ističe Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede je s Europskom komisijom dogovorilo određeno izuzeće što se tiče premještanja svinja iz reprodukcijskih centara u tovilišta, a to se odnosi i na klasiranje i  preradu.

- Mnoge države su davale potpore ovisno o kategoriji biosigurnosti. Nama je svakako cilj podići biosigurnost, ali i zadržati ljude i u sektoru i u ruralnom prostoru te imati senzibiliteta prema činjenici da se radi o prostoru koji je uz ovu doživio i tešku drugu nepogodu- rekla je Vučković.

PRIPREMAJU I IZVOZ Vijetnam odobrio upotrebu cjepiva za afričku svinjsku kugu

Na upit kako će Ministarstvo pomoći poljoprivrednicima kojima su gospodarski objekti stradali u elementarnim nepogodama, odgovorila je da je program pomoći prihvaćen s iznosom od 10 milijuna eura i obuhvaća sve štete koje su se dogodile do današnjeg dana.

- Vlada će svakom proizvođaču koji je doživio štetu bilo u 2022. ili 2023. godini nastojati dodijeliti jednaku potporu- poručila je.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić iznio je da u županiji ima 8148 gospodarstava koja imaju svinje, od čega 132 u nultoj kategoriji, u prvoj 1345, a u drugoj 5135 gospodarstava dok su u trećoj 1406 i četvrtoj biosigurnosnoj kategoriji 38 gospodarstava.

FINANCIJSKA POTPORA Osigurano 7,5 mil. eura pomoći za gospodarstva pogođena afričkom svinjskom kugom

- Treća i četvrta kategorija izuzeta je od eutanazija, ali kad pogledamo brojke ukupno 80 posto proizvođača svinja u našoj županiji se nalazi u kategorijama koje bi trebalo eutanazirati- rekao je.

Podsjetio je da se 90 posto proizvodnje svinja odvija u pet slavonskih županija, a od toga 35 posto u Osječko - baranjskoj županiji.

Zbog toga što iduće dvije godine neće moći obnoviti stočni fond, Anušić se boji da će dio uzgajivača i proizvođača svinja odustati od proizvodnje.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare