To je to što me zanima!

Ministarstvo gospodarstva je odustalo od poziva na 'najbrži prst' vrijedan 141 milijuna kuna

Nakon što smo u 24sata prvi objavili o natječaju koji se provodio po metodi najbrži prst, Ministarstvo gospodarstva je poništilo je i zatvorilo poziv za bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća
Vidi originalni članak

Nakon kontroverza povezanih s provođenjem natječaja metodom 'najbrži prst', o čemu je 24sata prvi pisao, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poništilo je i zatvorilo poziv za bespovratne potpore za novoosnovana mala i srednja poduzeća, vrijedan 141 milijuna kuna, a koji se financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

PULA TRAŽI REVIZORA Raspisan nezakonit natječaj? Kandidatkinja: 'Ili se namješta za nekoga ili ne znaju zakon'

Posljednji krug natječaja trebao je biti u srijedu, 1. lipnja. Kako navode iz Ministarstva, za novoosnovana poduzeća promijenit će modalitet Poziva, no i dalje nisu napisali detalje. Navode i da će potencijalni prijavitelji o sljedećim koracima biti pravovremeno obaviješteni. 

Natječaj se provodio po metodi najbrži prst, metodi za koju mnogi poduzetnici smatraju da je nepoštena praksa jer se tako mnogim nekvalitetnim projektima dodjeljuju novčana sredstva.

Metoda najbrži prst

Tako u tek nekoliko sekunda, pa i milisekunda, stigne stotine prijava koje Ministarstvo obrađuje prema redoslijedu zaprimanja. To znači da je, bezobzira na broj bodova koja neka tvrtka ima, za dobivanje potpore presudna isključivo brzina klikanja na natječaj.

NAJBRŽI PRST Tko će prije do EU novca: 'Bilo je muljaža, u milisekundi je bilo već više od 150 prijavljenih!'

Prije tjedan dana proveden je natječaj "Komercijalizacija inovacija" po metodi najbrži prst, koji je raspisalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a natječaj je objavljen u 11 sati. Natječaj je vrijedan 380 milijuna kuna, a interes je bio velik. 

- Najinteresantnije je to što su neke prijave bile u prvoj milisekundi, a to je nemoguće. U toj milisekundi ih se prijavilo 150. To su sigurno koristili neke enkripcije koje nisu dozvoljene - rekao nam je ogorčeni poduzetnik iz Varaždina koji se prijavio na natječaj i završio na 391. mjestu iako se na natječaj prijavio u 11:01:44 sati.

Više o tome pročitajte OVDJE.

Klik za 0,4 sekunde

Dražen Oreščanin, suvlasnik tvrtke Poslovna inteligencija, objavio je da se njegova tvrtka na ovaj natječaj prijavila "pošteno kliknuvši za oko 0,4 sekunde" te je komentirao kako je to, "na žalost, jedini način da se dobiju sredstva za inovacije iz NPOO-a", ali ne smatra takav način dodjele pravednim.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 01.06.2022.

    Najbrži prst je dokaz nesposobnosti,  ne ćudi me što je u masovnoj upotrebi po ministarstvima. Nedativna selekcija.

  • PaulaFoxa 31.05.2022.

    🍓 Lijеp pоzdrav) Zоvem sе Paulа, imаm 24 gоdine) SЕХ mоdel pоčetnik 18+) Vоlim dа sе slіkam gоla) Оcijenite mоje fоtоgrafije nа lіnku 👉 https://t.ly/id398072

  • Plankton_1 31.05.2022.

    Ako je miš na članskoj brže prima i mail ide 3 puta brže😂😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare