To je to što me zanima!

Misteriozna rupa pojavila se u Turskoj, duboka 12 metara: 'Ne postoji poveznica s potresom'

Stručnjaci su pregledali rupu koja se otvorila u regiji Konya prije par dana, a nakon razornih potresa koji su pogodili Tursku. No, tvrde kako potresi nisu uzrok
Vidi originalni članak

U turskom gradu Karapinar u regiji Konya nastala je ogromna rupa promjera čak 37 metara i 12 metara duboka. Profesori Fetullah Arik sa Tehničkog sveučilišta u Konyi rekao je kako za sad ne mogu pronaći poveznicu između potresa i nastanka rupe. 

- Došli smo ispitati o čemu se radi, no nismo mogli povezati potres koji je bio ovdje ili onaj koji je udario 6. veljače s nastankom ove rupe. Nastala je oko 20 dana nakon jakih potresa, tako da nije povezano s njima - rekao je, prenosi portal Yeni Konya

Ako je već trebalo doći do takvog urušavanja tla, Arik pojašnjava kako bi se to dogodilo kada se tlo treslo. To ovdje nije bio slučaj. 

9000 PODRHTAVANJA Crne brojke posljedica potresa: U Turskoj i Siriji umrlo je do sada više od 50.000 ljudi

- Postoje zabilježeni slučajevi u svijetu, ali prema našim istraživanjima, nema poveznice između ove rupe i potresa - rekao je. 

Slične se pojavile i na Baniji nakon potresa 

Podsjetimo, slične su se rupe pojavile i na Baniji nakon potresa 2020. godine. 

- Ovaj proces počeo je prije 12.000 godina kad je tadašnji tok rijeke Sunje nabacivao slojeve zemlje, mulja i šljunka na stijene tj. okršene vapnence. Sada su podzemne vode polako ispirale tlo, potres je sve poremetio i rupe su se otvorile brže nego obično - objasnio je tada za 24sata geofizičar Božo Padovan.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • vinja 26.02.2023.

    Čudni su ti stručnjaci koji tako olako tvrde da pojave urušavanja tla u obliku rupa nema veze s potresima. Meni kao laiku čini se sasvim logično da pomicanje ploča unutar zemlje, što izaziva potrese, mijenja i izgled na površini. Hoće li to biti procjepi, rupe ili nešto treće vjerojatno ovisi o sastavu zemlje. Ali to je samo moje mišljenje.

  • laktosukać 26.02.2023.

    kod nas u međimurju u takve rupe propadaju kombajni a gradonačelnik se čudi kak picek nad glistom

  • Cropatria1 26.02.2023.

    mali zeleni se spustili i uzeli uzorak tla..! :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare