To je to što me zanima!

Mladi svećenik bacio orgulje vrijedne dva milijuna kuna

Povisio cijene: Orgulje su stare 105 godina i pod zaštitom su Ministarstva kulture. Svećenik Ninoslav Tkalec kaže da ih je micao jer je trebalo više mjesta za zbor
Vidi originalni članak

Orgulje su jednog jutra osvanule pod lipom uništene, a vidjeli smo da neki odvoze metalne dijelove i vjerojatno su ih prodali u staro željezo. Svećenik je došao u našu župu Sv. Ivana Krstitelja prije dva mjeseca i već na sebe navukao bijes vjernika jer mu epizoda s orguljama nije jedini grijeh. Poskupio je cijenu mise za pokojnike s 50 na 80 kuna u tjednu te na 100 kuna vikendom, a pokope je poskupio s 300 na čak 400 kuna - ogorčeno su kazali mještani Koprivničkog Ivanca, kraj Koprivnice. Sporne orgulje stare su 105 godina. Ministarstvo kulture je za zaštitu orgulja 2005. dalo 40.000 kn. Neslužbeno smo doznali da vrijede dva milijuna kuna.

Svećenik Ninoslav Tkalec objasnio je da ih nije bacio, nego je uklonio dijelove instrumenta da crkveni zbor može pjevati na koru i na zahtjev konzervatora ih spremio na tavan Caritasove zgrade. Dodao je da je cijenu misa povisio da može platiti orguljaša i zvonarku. Nakon što su nam konzervatori potvrdili, i on je priznao da su drveni komadi otpada u dvorištu tipke i pedalnik orgulja. 

- Čistili smo kor crkve i župni dvor, a pod lipom su vjerojatno završili i dijelovi orgulja iz crkve u susjednom selu Kunovec jer i tamo obnavljaju crkvu. Nedavno sam došao u župu i još nisam do kraja upoznat sa sanacijom vjerskih objekata - rekao je svećenik Tkalec. Zoran Šajković, koji Tkalecu pomaže u građevinskim radovima, potvrdio je da su dijelovi orgulja prvo završili u dvorištu, a na tavanu tek nakon našeg dolaska.

- Rekao sam župniku da ne dira orgulje jer će sigurno završiti u novinama, ali nije me poslušao - tvrdi on. 

Idi na 24sata

Komentari 39

  • p i j e v a c 08.11.2010.

    A možda uživa i neke droge.

  • p i j e v a c 08.11.2010.

    Trebalo ga je alkotestirati.

  • pia5 08.11.2010.

    Evo nekog upućenog u cijelu stvar...Cijeli članak objavljen u večernjem listu je pun neargumentiranih činjenica i lažan. Jadno i smiješno je kako cijelu javnost mogu obmaniti par gospođa nezadovoljnih vlč.Tkalcem iz osobnih razloga i interesa!!!!Naime cijenjene gospođe se nisu uspijele tijekom života nigdje afirmirati,a dolaskom novog svećenika više nisu mogle voditi glavnu riječ u svim poslovima u župi kao što su mogle prije dolaska novog svećenika...Što se tiče starih orgulja,niti jedan njihov vrijedan dio nije završio bačen već samo bezvrijedni truli djelovi i to u dogovoru s kompetentnim ljudima...slika starih orgulja u vecernjem listu je lažna,ispod nje piše slika orgulja od prije tri godine a svi koji borave na koru tijekom misa znaju da je to friška slika slikana tek nakon što je vlč.Tkalec uklonio pedalnik i sjedalo za orguljaša...prema tome jasno je da su svi vrijedni djelovi orgulja još uvijek u crki...slika orgulja prije tri godine kako oni tvrde je ista danjašnjoj,svi u crkvi mogu provjeriti,a dio onoga nevrijednog što je baćeno je sacuvano da bi se po tome mogli jednom napraviti slicni djelovi... Vlč. je morao povisiti cijene jer su u crkvi započeti mnogi nedovršeni radovi koje je započeo bivši svećenik a nisu plaćeni,tako da se ima mnogo dugova a nema se od kuda platiti...a povišene cijene su u skladu s propisima...Kćer jedne od navedenih gospođa radi u vecernjem listu gdje je cijela prica izašla,a druga gospođa je vlč.Tkalcu susjeda tako da je jasna uloga medija u svemu tome,i žalosno je što se u članku navodi da je to stav cijelog župnog vijeća,koje se nije ni sastajalo,i od kuda pravo govoriti u ime drugih ljudi i to još tako kukavički bez potpisa,zar to nije kažnjivo... nekome tko gore među komentarima pita kakvu zvonarku ima vlč.evo samo da znaš zvonarka je jedna divna starija gospođa u penziji... Ne branim općenito svećenike,jer svi smo samo ljudi,i svećenika ima svakakvih kao i nas ostalih,ali u ovom konkretnom slučaju znam o čemu se radi... i sve je tako jadno! Velečasni Tkalec samo se držite i želim vam drugu župu da se što prije maknete od takvih ljudi...a konkretno mjesto nažalost zbog takvih pojedinaca uopće nije zaslužilo svećenika...šta će im kada se us ve razumiju i sve mogu sami...

Komentiraj...
Vidi sve komentare