To je to što me zanima!

Mlinarić: Poslovne banke ne žele pratiti razvoj poljoprivrede

Lani je seljacima na raspolaganju iz EU fondova bilo 330 mil. eura, ali nije povučen niti cent. Kao glavnog krivca Mlinarić navodi državnu administraciju kao prepreku
Vidi originalni članak

Predsjednik Hrvatskih nezavisnih seljaka Mato Mlinarić u nedjelju je u Bjelovaru organizirao tiskovnu konferenciju na kojoj je govorio o nezadovoljstvu seljaka vezano uz mjere ruralnog razvoja. Lani je seljacima na raspolaganju iz EU fondova bilo 330 milijuna eura, ali od tog iznosa nije povučen niti cent. 

Kao glavnog krivca Mlinarić navodi državnu administraciju koja je uz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj najveća prepreka na putu prema novcu iz EU. Obzirom na neiskorišteni lanjski potencijal, ove će godine na raspolaganju biti polovica od 330 milijuna eura. 

Mlinarić kaže kako će, nažalost, neki mlađi poljoprivrednici, koji imaju pravo na povrat ulaganja i do 90 posto ostati 'kratkih rukava'. 

- Poslovne banke ili ne žele pratiti razvoj poljoprivrede, ili su uvjeti koje nam nude neprihvatljivi, jer traže kolateral do 150 posto, odnosno jamstvo u visini od 150 posto na plasirana sredstva. Mladi poljoprivrednici neće biti u mogućnosti ispuniti uvjete domaćih banaka iako ih novac iz EU čeka - požalio se Mlinarić. 

Dodajući kako se politici poslovnih banaka pridružila i HBOR, u čijim rukovodećim strukturama sjede ministri, koji bi trebali razmišljati o razvoju, a ne tu banku pretvarati u poslovnu. 

- Njima je na prvom mjestu zarada a ne razvoj domaće poljoprivrede, što je neprihvatljivo - zaključio je Mlinarić. 










Idi na 24sata

Komentari 42

  • bajica1009 16.03.2015.

    Državna administracija kaže, točno dođem kod pročelnika koji kaže evo 8. mjesec a nijedan projekt koji je odobren nije realiziran jer vjerovatno korisnici nisu osigurali financiranje da bi dobili sredstva iz fonda. Pitam zašto ne pozovu te ljuda da se izjasne i ako ne mogu realizirati da se raspiše novi krug natječaja, jer sam zainteresiran i spreman za natječaj, kaže župan trenutno nije za to već će čekati kraj godine. Župan je HDZ i u novoj 2015.god. podnosi izvješče kako nisu povučena sredstva iz EU fondova, glavno da je kriva vlada a što njegovi birači nisu ostvarili neku dobit boli ga briga za njih, do novih izbora će ih trebati ponovo.

  • centarfor 16.03.2015.

    Poslovne banke ne žele pratiti razvoj bilo čega što ovisi jedino o poticajima.

  • bubamara2103 16.03.2015.

    Banke ne žele pratiti nikoga, a ne samo poljoprivredu, možeš dobiti kredit samo ako dokažeš da ti kredit uopće ne treba, jer imaš dovoljno novaca, što je oksimoron!

Komentiraj...
Vidi sve komentare