Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
42 komentara

Mlinarić: Poslovne banke ne žele pratiti razvoj poljoprivrede

Lani je seljacima na raspolaganju iz EU fondova bilo 330 mil. eura, ali nije povučen niti cent. Kao glavnog krivca Mlinarić navodi državnu administraciju kao prepreku

Željko Rukavina/24sata
Foto: Željko Rukavina/24sata
42 komentara

Predsjednik Hrvatskih nezavisnih seljaka Mato Mlinarić u nedjelju je u Bjelovaru organizirao tiskovnu konferenciju na kojoj je govorio o nezadovoljstvu seljaka vezano uz mjere ruralnog razvoja. Lani je seljacima na raspolaganju iz EU fondova bilo 330 milijuna eura, ali od tog iznosa nije povučen niti cent. 

Kao glavnog krivca Mlinarić navodi državnu administraciju koja je uz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj najveća prepreka na putu prema novcu iz EU. Obzirom na neiskorišteni lanjski potencijal, ove će godine na raspolaganju biti polovica od 330 milijuna eura. 

Mlinarić kaže kako će, nažalost, neki mlađi poljoprivrednici, koji imaju pravo na povrat ulaganja i do 90 posto ostati 'kratkih rukava'. 

- Poslovne banke ili ne žele pratiti razvoj poljoprivrede, ili su uvjeti koje nam nude neprihvatljivi, jer traže kolateral do 150 posto, odnosno jamstvo u visini od 150 posto na plasirana sredstva. Mladi poljoprivrednici neće biti u mogućnosti ispuniti uvjete domaćih banaka iako ih novac iz EU čeka - požalio se Mlinarić. 

Dodajući kako se politici poslovnih banaka pridružila i HBOR, u čijim rukovodećim strukturama sjede ministri, koji bi trebali razmišljati o razvoju, a ne tu banku pretvarati u poslovnu. 

- Njima je na prvom mjestu zarada a ne razvoj domaće poljoprivrede, što je neprihvatljivo - zaključio je Mlinarić. 


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message