To je to što me zanima!

Jakovina: Sve dok prosvjeduju neću razgovarati s mljekarima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ministar je mljekarima poručio da se dogovore što žele jer su trenutačno previše razjedinjeni i da jasne stavove pošalju ministarstvu. Mljekari i dalje blokiraju ceste
Vidi originalni članak

Mi smo obavili razgovor, a ministar je promijenio smjer i nije bio korektan. Nemamo što izgubiti. Čvrsti smo i neće nas slomiti. Ne idemo kući. Trebaju nam reći hoćemo li nastaviti raditi ili nećemo vraćati kredite. Ovdje se radi  o velikim novcima, oko 500 milijuna kuna. Ne vjerujem da se Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne žele uključiti u ovaj problem - rekao je farmer iz Đakova Branko Zorić. 

Dodao je da će sigurno imati još dodatnih akcija. 

- Akcije ćemo dogovarati u hodu jer se s ovog mjesta ne mičemo. Oni nama ne trebaju, oni su divlji ljudi. Tražit ćemo naša prava i nećemo dopustiti da se unište naše obitelji, naš posao i naša egzistencija. Ovakvu bahatost dugo nisam vidio. Oni ne uvažavaju seljake. Mislili smo postići demokratski dogovor, ali od toga vjerojatno ništa - rekao je Zorić. 

Ministar: Nema razgovora dok prosvjeduju

Sve dok traju prosvjedi, dijaloga neće biti, budući da se time stvara atmosfera pritiska i dezinformiranja javnosti, ali i malih proizvođača čije su proizvodnje ugrožene zbog neisporuke mlijeka - oštra je poruka ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koja je stigla u petak njegovu priopćenju. Ministar je mljekarima koji prosvjeduju poručio da se dogovore oko toga što točno žele sa svojim matičnim udrugama jer su trenutačno previše razjedinjeni i da jasne stavove pošalju ministarstvu.

- Hrvatska Vlada, a time i Ministarstvo poljoprivrede, neće pristati na ucjene i dosadašnji način rješavanja problema u resoru poljoprivrede. Smatramo da traženje dodatnih novčanih sredstava, u sadašnjem teškom financijskom trenutku za državu, ne dolazi u obzir - stoji u priopćenju. 

Ministar je podsjetio da je u srijedu bio sastanak Stručnog savjeta za mljekarstvo na kojem su proizvođači mlijeka, nakon dugog niza godina, pristali na direktne pregovore oko formiranja cijene mlijeka s udrugama mljekara. Ministar smatra da su mljekare na taj način napravile veliki ustupak seljacima.

- Zaključke je prihvatila većina sudionika sastanka, uključujući i predstavnike Hrvatske poljoprivredne komore, kao legitimne institucije koja je osnovana s ciljem da artikulira i zastupa interes svih poljoprivrednih proizvođača - navodi se u priopćenju.

Mljekari traktorima blokirali Slavonsku aveniju

U petak su u Zagreb rano ujutro traktorima doputovali mljekari iz Slavonije koji su oko 3.30 sati blokirali promet. Skupilo se četrdesetak traktora, oko 30 ih je došlo iz Đakova, a ostali su im se pridružili putem. Zaustavili su se na križanju Slavonske avenije i Čavićeve te blokirali promet pa se za obilazak koriste Ulica grada Gospića i Čulinečka cesta. Promet u smjeru istoka odvija se bez poteškoća. Zajedno su s prosvjednicima koji se nisu razišli nakon sastanka u četvrtak. Na Aveniji je trenutačno oko 60 prosvjednika koji polako postaju očajni i žele ići svojim kućama. 

Vozači koji prolaze trube im u znak potpore, a među njima su i vozači Dukatovih kamiona. Strogo neslužbeno se doznaje da je Dukat spreman na kompromise te da će mljekarima ponuditi 10 lipa više po litri mlijeka na što oni ne planiraju pristati.

Prosvjednici su traktorima pokušali doći i pred Ministarstvo poljoprivrede, ali ih je policija zaustavila i preusmjerila kod tvornice Dukat. 

Predstavnici mljekara otišli su u Ministarstvo poljoprivrede na sastanak s prerađivačima koji bi trebao uskoro početi, a trebao bi im se pridružiti i ministar Jakovina koji je u četvrtak izjavio da se problemi mljekara ne smiju rješavati na ulici, nego isključivo za stolom. Predstavnik đakovačkih mljekara Antun Laslo rekao je da ostaju cijeli dan, a ako se na sastanku ne postigne dogovor neće se maknuti sve dok se ne pristane na njihove zahtjeve. 

Mljekari su i sami otišli pred Ministarstvo gdje čekaju rezultate pregovora, a za dva sata na traktorima  će im se pridružiti i prosvjednici iz Bjelovara. Dolazak je najavila i Virovitica. 

Mljekare najviše pogađaju neistine koje govore prerađivači koji ih prisiljavaju da prihvate jako nisku cijenu mlijeka. Prije nekoliko dana oduzete su im 42 lipe koje im daje država. Protivno ugovoru koji je s prerađivačima potpisan prije dvije godine i po kojem je određena cijena mlijeka od 2,60 kuna po litri  sada im se nudi 2,30 kuna. Prema tome po svakoj litri mlijeka bit će u minusu 72 lipe.

Što se tiče cijena mlijeka u trgovinama mljekari kažu da se one ne bi smjele mijenjati iako su čuli da su već otišle prema gore. 

Cijelim putem mljekare prati policija i nije bilo nikakvih incidenata, a jedan traktor zbog kvara je ostao u Okučanima.

Mljekari: Želimo europske cijene za mlijeko europske kvalitete

Mljekari su počeli dijeliti letke na kojima su objasnili svoje razloge nezadovoljstva, kao i svoje zahtjeve. Opet su ponovili da nisu zadovoljni ukidanjem naknade od 42 lipe po litri mlijeka, kao i činjenicom da je Dukat od 1. veljače smanjio otkupnu cijenu mlijeka. Zabrinuti su i zbog upitne dinamike isplate poticaja od 0,50 kuna po litri mlijeka koji se više neće isplaćivati mjesečno.

Pozvali su sve proizvođače mlijeka da podrže njihove zahtjeve u kojima ne traže ništa više od onoga što su imali do 31.10.2011. godine. Žele europsku cijenu mlijeka za mlijeko europske kvalitete koje proizvode.

Demantirali su da su 15.2. do 18 sati blokirali Dukat i Sirelu. Tvrde da je otkup mlijeka bio moguć. 

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar ponovio je da traže da cijena litre mlijeka bude 2,66 kuna. Dodao je da Dukat mljekare obmanama vodi u dužničko ropstvo i da traže dugoročna, a ne kratkoročna rješenja. 

Prosvjednici ispred Sirele više ne blokiraju ulaz

Nakon treće neprospavane noći koju su nezadovoljni farmeri proveli pod vedrim nebom u blokadi bjelovarske Sirele, nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka od 2.30 kuna koliko im nudi mljekarska industrija, i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva. No, izgleda da je na pomolu nekakav rasplet zbog čega su mljekari oko 11.30 sati odblokirali ulaze u tvornicu i prve cisterne krenule su na teren. 

Nakon što su prve cisterne krenule u sakupljanje mlijeka omogućen je i ulaz u krug tvornice. Policija je zaustavila traktore koji su htjeli krenuti za Zagreb tako da je državna cesta Bjelovar-Čazma neko vrijeme bila blokirana, a policija je prolazak omogućavala Sirelinim kamionima. Promet je kasnije normaliziran.

- Prema posljednjim informacijama danas, u petak oko podneva bi se trebali sastati u Ministarstvu poljoprivrede s predstavnicima mljekarske industrije i ministrom Jakovinom. Sastanak još nije potvrđen, ali svaki trenutak očekujemo poziv iz Zagreba - kazao je Nikola Andrić, jedan od vođa prosvjeda nezadovoljnih farmera koji od utorka ispred Sirele sa 130 traktora nisu dopuštali ulazak kamionima u tvornički krug. 

Andrić kaže kako je ovo posljednji trenutak da se krene s mrtve točke i udovolji zahtjevima 13 000 proizvođača mlijeka koliko ih ima u Hrvatskoj. Ukoliko se ni danas ne krene s mrtve točke proizvođači mlijeka će nastaviti prosvjedovati. Andrić je dodao kako je onih koji svoje nezadovoljstvo iskazuju blokadom Dukata, Sirele i ostalih tvornica svakim danom sve više, te da prosvjed polako liči na grudu snijega koja bi se uskoro mogla pretvoriti u lavinu. Ako do toga dođe lavinu nitko više neće moći zaustaviti. U četvrtak su mljekari u znak prosvjeda u kanalizaciju bacili 7000 litara mlijeka.


Idi na 24sata

Komentari 564

  • biberrr 25.02.2012.

    Kakva je to vlast koja podržava strane investitore u šikaniranju hrvatskih seljaka?

  • Seljacek 20.02.2012.

    Bilo je to godine '903 kad su našu Hrvatsku stigle nesreće ...?

  • goran 987 19.02.2012.

    Dukat (Francuzi) spuštaju cijene .INA(Mađari) dižu cijene a Ministar neće ni čuti za svoj narod koji ga je izabrao.Ne zna što sve ta srdžba i strah mogu roditi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare