To je to što me zanima!

'Moja iskustva iz Guantanama su lomljenje rebara, seksualno zlostavljanje, smrtna presuda'

NOVI EXPRES Mohamedou Ould Slahi, državljanin Mauretanije, kojega su američke vlasti sumnjičile za povezanost s napadima 11. rujna, proveo je više od 15 godina u zatočeništvu. Trebao je gostovati u Zagrebu...
Vidi originalni članak

Početkom 2015. godine na svjetskim popisima bestselera našla se neobična knjiga u kojoj su cenzorskim markerima zacrnjeni veliki dijelovi teksta. “Dnevnik iz Guantanama”, bilješke koje je Mohamedou Ould Slahi zapisivao gotovo svakodnevno tijekom nekoliko mjeseci 2005. u svojoj samici u zloglasnom američkom zatočeničkom logoru na Kubi, dobio je dozvolu za objavljivanje tek nakon višegodišnjih nastojanja Slahijevih odvjetnika i temeljite “redakture” koju su obavile američke obavještajne službe. A kad se knjiga - u Hrvatskoj objavljena 2016. u izdanju Profila i prijevodu Branke Maričić - napokon pojavila u javnosti, izazvala je veliku pozornost diljem svijeta i ponovno skrenula pozornost na sumnjivu legalnost američkog “rata protiv terorizma”.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 1

  • Suštinu u prvi plan 10.05.2022.

    Vrijedan uvid u način na koji nas i ostale Europljane u odnosu prema ratu u Ukrajini vidi netko tko je proveo dva desteljeća u Guantanamu i zna kako se Amerika ponaša u ratovima. Baca svjetlo na nepriznavanje ljudskih prava stanovnicima sjeverne Afrike i  Bliskog istoka, kako nema empatije za ljude koji tamo stradavaju u ratovima. Čudo da niti bezrezervni fanovi SAD-a nisu našli za shodno komentirat.

Komentiraj...
Vidi sve komentare