To je to što me zanima!

Mont Blanc se u dvije godine smanjio za više od dva metra

Ovo je 12. put da se vrši ova operacija u cilju prikupljanja znanstvenih podataka o utjecaju klimatskih promjena na alpske planine
Vidi originalni članak

Mont Blanc, najviši vrh zapadne Europe, po izmjeri u rujnu ove godine ima 4805,59 metara, što je 2,22 metra manje nego kod prošlog mjerenja 2021., objavili su francuski stručnjaci.

- Skupljamo podatke za buduće naraštaje, nismo ovdje da bismo ih interpretirali, to ostavljamo znanstvenicima - rekao je Jean des Garets, geometar iz francuskog departmana Haute-Savoie, na konferenciji za novinare u Chamonixu.

Pozvao je da se nova visina Mont Blanca ne koristi kako bi se govorile besmislice.

Vrh na granici Francuske i Italije "mogao bi biti puno viši kroz dvije godine" kada se sljedeći put bude obavljalo mjerenje. Razlika u visini već je viđena u prošlosti, dodao je.

Ovo je 12. put da se vrši ova operacija u cilju prikupljanja znanstvenih podataka o utjecaju klimatskih promjena na alpske planine, što je inicijativa pokrenuta 2001.

- Nakon ovih kampanja mjerenja, već smo puno naučili: znamo da je vrh u stalnom kretanju, kako u visini s varijacijama od gotovo pet metara, tako i u položaju -  dodao je Garets.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare