To je to što me zanima!

'Moratorij na kredite treba biti godinu dana i to bez kamata'

To što saborski zastupnici tek danas raspravljaju o SDP-ovim mjerama za spas ekonomije šef SDP-a Davor Bernardić smatra omalovažavanjem opozicije, ali i građana posebno onih najugroženijih u ovoj krizi
Vidi originalni članak

Pred saborskim zastupnicima našao se i drugi SDP-ov prijedlog mjera za spas gospodarstva i radnih mjesta. Čelnik stranke Davor Bernardić podsjetio je da je SDP prije tri tjedna predstavio prvi paket sa više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica krize, a prije dva tjedna u saborsku proceduru uputio paket od 10 zakona koji se razmatra tek danas.

- Ovo je omalovažavanje opozicije i građana, posebno građana njih 20.000 koji su ostali bez posla zbog zakašnjele reakcije Vlade, ali oko 400.000 onih koji strahuju od gubitka radnih mjesta. To govori o odnosu prema svima onima koji svojim prijedlozima pokušavaju pomoći onima najugroženijima - ustvrdio je Bernardić. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Napomenuo je kako je nakon vrlo izraženog javnog pritiska i SDP-ovog prijedloga mjera, napravljen tek jedan korak prema pomoći gospodarstvu kojim je poduzetnicima ipak omogućen otpis, a ne samo odgoda plaćanja poreza i doprinosa na plaću te akontacije poreza na dobit. Poručio je kako je sada potrebno pomoći građanima, onim najugroženijima, radnicima, nezaposlenima, roditeljima koji ostaju kod kuće s djecom, radnicima u samoizolaciji i ljudima na prvoj crti obrane od epidemije. 

SDP inzistira na svojem paketu prijedloga zakona za pomoć očuvanju radnih mjesta. U stranci su stava da je potrebno povećati osnovicu za naknadu radnicima u samoizolaciji na iznos prosječne plaće u RH jer je trenutna naknada od 2100 kuna za 14 dana karantene premalen iznos. Nužno je, kažu, omogućiti plaćeni dopust jednom roditelju za skrb o djeci do 12 godina starosti, ali i povećati iznos neoporezivih isplata kako bi poslodavci u posebno osjetljivim djelatnostima mogli dodatno nagraditi svoje radnike što uključuje trgovce, ljekarnike, vozače, radnike u logistici, zaštitare i druge. U SDP-u smatraju da bi odgovorno bilo omogućiti radnicima kojima je ugroženo radno mjesto isplatu 75% visine neto plaće – najviše 5100 kuna. Predlažu i da PDV na dostavu hrane bude nula posto kako bi se smanjile cijene za građane i porezno rasterećenje za ugostitelje.

REKAO JOJ DA BUDE 'KUŠ' Pusić o Zekanoviću: 'Pokazao je kakvo su društvo - prosto!'

- Kad su turizam i ugostiteljstvo u pitanju, Vlada nije ponudila praktički ništa, osim tehničkih izmjena - rekao je Bernardić. 

Ponovio je da SDP za ovaj sektor predlaže ukidanje obveze uplate paušalnog poreza za male iznajmljivače, ukidanje predujmova za obrtnike paušaliste, ukidanje određenih parafiskalnih nameta uključivo i paušalni iznos turističke pristojbe te članarine turističkoj zajednici dok god traje kriza uzrokovana koronavirusom. SDP inzistira i na smanjenju PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu na 5%.

Ponovno je pozvao političare na solidarnost s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza te ponovio prijedlog da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, rade za minimalac. U Hrvatskoj je, navodi,  preko milijun najugroženijih građana. Njih preko 70.000 su korisnici zajamčene minimalne naknade, 240.000 je blokiranih, 400.000 građana s prihodima ispod praga siromaštva, preko 20.000 radnika je već dobili otkaz, a još 400.000 su oni koji strahuju od gubitka radnog mjesta. Napomenuo je da preko 5500 stalnih sezonaca i 100.000 nezaposlenih građana trenutno ne primaju nikakvu naknadu, a čija je perspektiva zapošljavanja u potpunosti uništena krizom.

RESTRIKCIJE U GOSPODARSTVU Uslijed pandemije: U Sloveniji najniža cijena goriva od 2009.

- Već sada je jasno da će ova kriza, a osobito oporavak od krize, potrajati tako da mi u SDP-u smatramo kako je nužno osigurati moratorij na kredite na rok od godine dana, a ne samo 3 mjeseca, kako bi poduzetnicima pružili sigurnost da nastave s poslovanjem, a građanima da nastave s normalnim životom bez straha i neizvjesnosti. Nužno je u ovom trenutku suspendirati zateznu kamatu. Zato SDP i dalje inzistira na moratoriju na otplatu kredita - poručio je predsjednik SDP-a.

Mjere iz SDP-ovog trećeg paketa obuhvaćaju naknadu od najmanje 4000 kuna mjesečno za oko 20.000 nezaposlenih koji su dobili otkaz zbog krize, naknadu u iznosu pola minimalne plaće mjesečno, odnosno 1625 kuna, za oko 100.000 nezaposlenih koji se nalaze na burzi i ne primaju nikakvu naknadu, a sada ne mogu pronaći posao, naknadu za 5500 stalnih sezonaca u iznosu od 3250 kuna mjesečno, zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno za 70000 korisnika zajamčene minimalne naknade te zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno za oko 400.000 umirovljenika s malim mirovinama kao i za sve kojima je prihod ispod 1939,39 kuna. SDP predlaže i ukidanje RTV pretplate za umirovljenike s malim mirovinama i korisnike socijalne pomoći, subvenciju od 500 do 1000 kuna mjesečno za troškove najma stana za sve spomenute skupine građana, ako su u najmu, obustavu ovrha i povećanje iznosa plaće slobodnog od ovrhe, izdavanje bankarskih kartica za blokirane građane s odgovarajućim limitom potrošnje i privremeno ukidanje naknada za online transakcije u plaćanjima preko banaka.

FINANCIJSKA POMOĆ Poljoprivredne udruge predlažu fond po ekonomskoj vrijednosti

- Smatramo da su ove mjere vrlo konkretne, provedive i da treba djelovati brzo kako bi pomogli najugroženijima, a to su nezaposleni, umirovljenici, stalni sezonci i korisnicima socijalne pomoći. Pozivam Vladu da razmotri naše mjere i uvaži ih kao što je već dosad uvažila neke naše predložene mjere - izjavio je Bernardić.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • arimmer 10.04.2020.

    Tko je Beri rekao da drzava ima pravo odredjivati kako ce privatne banke upravljati svojom imovinom? Uvjeti kreditiranja su odredjeni ugovorom izmedju najmodavca (banke) i najmoprimca (stranke) i drzava se nema sto mijesati u to.

  • skorpskorp 09.04.2020.

    Nikad lošije oporbe od ove SDP-ove garniture. Ne znaju čak niti kritizirati, o nekom dobrom prijedlogu da niti ne govorim.

  • Offca 🐑 09.04.2020.

    budu li krediti bez kamata onda će se za ušteđevinu plačati kamate?

Komentiraj...
Vidi sve komentare