Obavijesti

News

Komentari 59

'Moratorij na kredite treba biti godinu dana i to bez kamata'

'Moratorij na kredite treba biti godinu dana i to bez kamata'
1

To što saborski zastupnici tek danas raspravljaju o SDP-ovim mjerama za spas ekonomije šef SDP-a Davor Bernardić smatra omalovažavanjem opozicije, ali i građana posebno onih najugroženijih u ovoj krizi

VIDEO

Pred saborskim zastupnicima našao se i drugi SDP-ov prijedlog mjera za spas gospodarstva i radnih mjesta. Čelnik stranke Davor Bernardić podsjetio je da je SDP prije tri tjedna predstavio prvi paket sa više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica krize, a prije dva tjedna u saborsku proceduru uputio paket od 10 zakona koji se razmatra tek danas.

- Ovo je omalovažavanje opozicije i građana, posebno građana njih 20.000 koji su ostali bez posla zbog zakašnjele reakcije Vlade, ali oko 400.000 onih koji strahuju od gubitka radnih mjesta. To govori o odnosu prema svima onima koji svojim prijedlozima pokušavaju pomoći onima najugroženijima - ustvrdio je Bernardić. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:32

Napomenuo je kako je nakon vrlo izraženog javnog pritiska i SDP-ovog prijedloga mjera, napravljen tek jedan korak prema pomoći gospodarstvu kojim je poduzetnicima ipak omogućen otpis, a ne samo odgoda plaćanja poreza i doprinosa na plaću te akontacije poreza na dobit. Poručio je kako je sada potrebno pomoći građanima, onim najugroženijima, radnicima, nezaposlenima, roditeljima koji ostaju kod kuće s djecom, radnicima u samoizolaciji i ljudima na prvoj crti obrane od epidemije. 

SDP inzistira na svojem paketu prijedloga zakona za pomoć očuvanju radnih mjesta. U stranci su stava da je potrebno povećati osnovicu za naknadu radnicima u samoizolaciji na iznos prosječne plaće u RH jer je trenutna naknada od 2100 kuna za 14 dana karantene premalen iznos. Nužno je, kažu, omogućiti plaćeni dopust jednom roditelju za skrb o djeci do 12 godina starosti, ali i povećati iznos neoporezivih isplata kako bi poslodavci u posebno osjetljivim djelatnostima mogli dodatno nagraditi svoje radnike što uključuje trgovce, ljekarnike, vozače, radnike u logistici, zaštitare i druge. U SDP-u smatraju da bi odgovorno bilo omogućiti radnicima kojima je ugroženo radno mjesto isplatu 75% visine neto plaće – najviše 5100 kuna. Predlažu i da PDV na dostavu hrane bude nula posto kako bi se smanjile cijene za građane i porezno rasterećenje za ugostitelje.

Pusić o Zekanoviću: 'Pokazao je kakvo su društvo - prosto!'
Pusić o Zekanoviću: 'Pokazao je kakvo su društvo - prosto!'

- Kad su turizam i ugostiteljstvo u pitanju, Vlada nije ponudila praktički ništa, osim tehničkih izmjena - rekao je Bernardić. 

Ponovio je da SDP za ovaj sektor predlaže ukidanje obveze uplate paušalnog poreza za male iznajmljivače, ukidanje predujmova za obrtnike paušaliste, ukidanje određenih parafiskalnih nameta uključivo i paušalni iznos turističke pristojbe te članarine turističkoj zajednici dok god traje kriza uzrokovana koronavirusom. SDP inzistira i na smanjenju PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu na 5%.

Ponovno je pozvao političare na solidarnost s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza te ponovio prijedlog da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, rade za minimalac. U Hrvatskoj je, navodi,  preko milijun najugroženijih građana. Njih preko 70.000 su korisnici zajamčene minimalne naknade, 240.000 je blokiranih, 400.000 građana s prihodima ispod praga siromaštva, preko 20.000 radnika je već dobili otkaz, a još 400.000 su oni koji strahuju od gubitka radnog mjesta. Napomenuo je da preko 5500 stalnih sezonaca i 100.000 nezaposlenih građana trenutno ne primaju nikakvu naknadu, a čija je perspektiva zapošljavanja u potpunosti uništena krizom.

Uslijed pandemije: U Sloveniji najniža cijena goriva od 2009.
Uslijed pandemije: U Sloveniji najniža cijena goriva od 2009.

- Već sada je jasno da će ova kriza, a osobito oporavak od krize, potrajati tako da mi u SDP-u smatramo kako je nužno osigurati moratorij na kredite na rok od godine dana, a ne samo 3 mjeseca, kako bi poduzetnicima pružili sigurnost da nastave s poslovanjem, a građanima da nastave s normalnim životom bez straha i neizvjesnosti. Nužno je u ovom trenutku suspendirati zateznu kamatu. Zato SDP i dalje inzistira na moratoriju na otplatu kredita - poručio je predsjednik SDP-a.

Mjere iz SDP-ovog trećeg paketa obuhvaćaju naknadu od najmanje 4000 kuna mjesečno za oko 20.000 nezaposlenih koji su dobili otkaz zbog krize, naknadu u iznosu pola minimalne plaće mjesečno, odnosno 1625 kuna, za oko 100.000 nezaposlenih koji se nalaze na burzi i ne primaju nikakvu naknadu, a sada ne mogu pronaći posao, naknadu za 5500 stalnih sezonaca u iznosu od 3250 kuna mjesečno, zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno za 70000 korisnika zajamčene minimalne naknade te zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno za oko 400.000 umirovljenika s malim mirovinama kao i za sve kojima je prihod ispod 1939,39 kuna. SDP predlaže i ukidanje RTV pretplate za umirovljenike s malim mirovinama i korisnike socijalne pomoći, subvenciju od 500 do 1000 kuna mjesečno za troškove najma stana za sve spomenute skupine građana, ako su u najmu, obustavu ovrha i povećanje iznosa plaće slobodnog od ovrhe, izdavanje bankarskih kartica za blokirane građane s odgovarajućim limitom potrošnje i privremeno ukidanje naknada za online transakcije u plaćanjima preko banaka.

Poljoprivredne udruge predlažu fond po ekonomskoj vrijednosti
Poljoprivredne udruge predlažu fond po ekonomskoj vrijednosti

- Smatramo da su ove mjere vrlo konkretne, provedive i da treba djelovati brzo kako bi pomogli najugroženijima, a to su nezaposleni, umirovljenici, stalni sezonci i korisnicima socijalne pomoći. Pozivam Vladu da razmotri naše mjere i uvaži ih kao što je već dosad uvažila neke naše predložene mjere - izjavio je Bernardić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.