To je to što me zanima!

Most ima tri stranice primjedbi zbog Marića: Upitna je reforma

Zapelo je oko promjena PDV-a, a Most je za odgodu ako se ne može promjeniti čak 15 zakona u dva mjeseca. I mali rast plaća radnici bi mogli dočekati tek 2018. godine
Vidi originalni članak

Porezna reforma, kako ju je predstavio ministar financija Zdravko Marić u četvrtak, mogla bi doživjeti značajne promjene, ali i odgodu. Iako je čelnik Mosta najavio da imaju određene primjedbe, saznajemo da su one prilično opširne i znatno bi utjecale i na rokove i na cijeli porezni sustav.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ekonomski savjeti Mosta trebali bi usuglasiti dokument koji će poslati HDZ-u, a kako saznajemo, do sada imaju već tri stranice primjedbi, analiza i ocjena na ono što je predložio Marić.

I u Mostu su svjesni, neslužbeno saznajemo, da svaka pojedinačna izmjena onog što je Marić predstavio, utječe na druge poreze i narušava cjelovitost.

- A sve bi trebalo odraditi jako brzo da reforma počne 2017. godine. Ne znamo hoće li se sve to stići jer treba izmjeniti 15 zakona u redovnoj proceduri - kaže nam naš sugovornik iz Mosta.

On naglašava da bi možda bilo i bolje da se onda uzme više vremena za usuglašavanje, analizu i izmjenu zakona. Kako porezne reforme nikada ne idu u polovici godine, to znači da bi se sve odgodilo za prvi dan 2018. godine. Zaposleni bi se tako morali strpiti za nešto veće plaće koje su predviđene reformom.

U Mostu ne žele otkriti koji dio Marićeve reforme im je najsporniji dok ne pošalju HDZ-u primjedbe sljedeći tjedan.No, kako se može čuti, neki od njih smatraju da nije dobar potez dizanje PDV-a ugostiteljima s 13 na 25 posto kako je predvidio Marić, a navodno nisu niti za dizanje PDV-a 2018. za kruh, mlijeko, lijekove. Tražit će i učinke smanjenja PDV-a poljoprivredi, a oni guraju i ideju da umjesto 2500 neoporezivih dodatka na plaću, to bude 7500 kuna godišnje. Radi se o dodacima poput regresa, božićnica, nagrada i sl. Navodno ima primjedbi i na predloženi sustav oporezivanja plaća, ali detalji su još nepoznanica. Ne smatraju dobrim što je Marić ipak javnosti sve predstavio prije nego su uskladili stavove. S HDZ-ove strane, uvjereni su da će reforma ipak biti cjelovita i nakon usuglašavanja. Premijer Andrej Plenković jučer je u Mostaru rekao da je cjelina porezne reforme koju je predstavila njegova Vlada, prihvaćena od partnera u MOST-u i predstavnika manjina, iako ne isključuje mogućnost da se dogode manje promjene.

Neće tako lako odustati

Kalkulacije: Sve izmjene koje je Marić predstavio vezane su jedne za druge i on je za cjelovitu reformu. Oduprijet će se Mostu

Sporan rast cijena namirnica

Prvo HDZ-u: Most želi poslati prvo HDZ-u svoje primjedbe na poreze, a navodno im je sporan rast PDV-a ugosteljima i za namirnice.

Idi na 24sata

Komentari 132

  • 01.11.2016.

    Lažu nas, a ne bi smjeli!

  • fenix77 31.10.2016.

    MOST, primjedbe, REFORME sve ide k'o po loju-VJERODOSTOJNO kao i kod već dokazanih lopova. Jedina reforma je povećanje plaća i državnog aparata

  • LANA555 30.10.2016.

    Da mostovci hočeju sredit taj hrt a hdz se to baš neda to jest ne odgovara im ta reforma.

Komentiraj...
Vidi sve komentare