To je to što me zanima!

Trezor za rakiju: Pohranit će žesticu ispod svoga dvorca

NA SIGURNOM: Davorin Škoflek iz Osijeka otvorio je vremenski trezor u kojemu će ljudi pohranjivati rakiju. Sve će biti baš kao u najboljim sefovima pod ključem
Vidi originalni članak

Prije dvije godine dovršio je gradnju Kneževe kušaonice naših tradicionalno rađenih voćnih rakija. S obzirom na to da su rakije bezvremenske i svevremenske, odlučio je napraviti i podrum u kojem će ljubiteljima žestice omogućiti čuvanje za vječnost tih istih rakija. Za 60 ljudi, koji odluče pohraniti svoje rakije u te sefove u zemlji, bit će to pravi vremenski trezor rakije. I prvi uopće u svijetu! 

Davorin Škoflek (57) iz Osijeka, poznati proizvođač žestica od dunje, marelice, kruške i šljive, pohvalio se i da će prvih desetak ljudi koji odluče pohraniti svoje rakije u pretince podruma ukopanog tri metra ispod zemlje dobiti titulu viteza. Imat će i svoje stalno mjesto za okruglim stolom u središnjoj prostoriji kušaonice rakije napravljene po uzoru na srednjovjekovne dvorce.

- Kad bih se našalio, mogao bih reći da ću u tom slučaju ja biti kralj Artur, a oni moji – vitezovi Okruglog rakijaškog stola - kaže Davorin.

No u njegovoj priči o vremenskom trezoru rakije nema šale. Dva pretinca su, bez obzira na to što se tek grade, a cijeli podrum treba biti gotov tek za pola godine, već rezervirana na 20 godina. Prema njegovoj zamisli, u podrumu veličine 25 četvornih metara bit će 60 pretinaca u kojima će moći ležati od litre do 100 litara rakije. Ukupni kapacitet vremenskog trezora rakije bit će 2500 litara. 

Pretinci će biti ukopani u bočne podrumske zidove, poput niša, a rakija će se moći čuvati isključivo u staklenim bocama. Svi koji zakupe svoje pretince dobit će ključeve, ali i male “testeriće” s rakijom koju će ondje čuvati, jer će se vremenom pojaviti potreba praćenja razvoja te pohranjene rakije. 

- Ako mene pitate, rakija u dobro zatvorenoj boci ne može se nikad pokvariti. Ona vremenom može postati tek pitkija. Uvjeti u vremenskom trezoru rakije bit će optimalni jer će stalno biti mrak i temperatura će tijekom cijele godine biti između 10 i 14 stupnjeva Celzijevih - tvrdi Davorin koji na godinu proizvede oko 1000 litara rakije.

Zbog Davorinove opsjednutosti hrvatskom poviješću za svaku je rakiju odredio kao zaštitnika nekog hrvatskog kneza. Tako nad dunjom bdije Ljudevit, kajsiju štiti Tomislav, krušku čuva Branimir, šljivovicu Domagoj, kušaonica je Kneževa, a smještena je na ulazu u mjesto Kneževi Vinogradi. 

‘Svaka rakija priča drugačiju priču i ima svoju povijest’

Davorinu je cilj proširiti kulturu pijenja rakije. Tako će sve koje uspije zaintrigirati da se ozbiljnije upoznaju s rakijama informirati, primjerice, da je šljivovica ljuta, ali pitka, jabukovača “mirisna smirenost”, kajsijevača “kraljica voćnih rakija”, a kruškovac “nježno iznenađenje”, dok je rakija od dunja – “miris djetinjstva”.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • 15.10.2014.

    Ja bi rekao da on zaobilazi markice za rakiju. Zanima me da li će inspekcija smjeti otvoriti tu rakijašku kapsulu?

  • 15.10.2014.

    Umjesto da u takvim "vremenskim trezorima" čuvamo knjige i umjetnička djela za buduće generacije, mi čuvamo opijate za buduće naraštaje hrvatskih alkoholičara! I još se samoprozivamo vitezovima!

  • Linz 15.10.2014.

    Od rakije nema bolje žene,po tri dana ona ljulja mene...

Komentiraj...
Vidi sve komentare