To je to što me zanima!

Mrak Taritaš: 'Inzistirat ćemo na reviziji Vatikanskih ugovora'

Moderna država sagrađena na temeljima liberalnih demokracija cilj je stranaka GLAS, Pametno i IDS koje okupljene u neformalnu 'Amsterdamsku koaliciju', izjavila je u nedjelju predsjednica GLAS-a
Vidi originalni članak

Predsjedništva Glasa, stranke Pametno i IDS-a u nedjelju su u zagrebačkom hotelu International razgovarala o daljnjoj suradnji u idućem razdoblju.

Predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš istaknula je kako su se predsjedništva ove tri stranke sastala kako bi se za početak bolje upoznali te da će potom na idućim sastancima napraviti programski sadržaj za 2018. godinu.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Hrvatskoj nedostaju nada, vjera u budućnost i optimizam i to mi želimo ponuditi, kroz konkretne ideje i prijedloge. Mi smo ljudi koji žele pametnu, naprednu Hrvatsku u kojoj će se glasno govoriti - poručila je Mrak-Taritaš.

ANKA MRAK-TARITAŠ 'Premijeru Plenkoviću su neke kompanije draže od drugih...'

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak najavila je liberalni forum u Splitu koji će biti u veljači na temu obrazovanja i mladih. 

- Imamo državu u kojoj svatko može izraziti svoje mišljenje bez straha da će biti osuđivan pa u tom smislu gradimo zajedno društvo naprijed. Mi predstavljamo građane koji žele modernu, otvorenu, građansku državu temeljenu na temeljima liberalnih demokracija. Nudimo pogled u budućnost, rješenja koja su bazirana isključivo na analizama, nikakav populizam - istaknula je Puljak.

Visoka je razina suglasja, istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić, između ove tri stranke po pitanju ljudskih vrijednosti, multikulturalnosti, građanskih i manjinskih prava i zbog toga je vrlo zadovoljan.

Istaknuo je ključne teme za razvoj Hrvatske kojima će se ova "Amsterdamska koalicija" baviti.

- Na prvom mjestu je neophodna decentralizacija države. Ovaj dosadašnji model centraliziranog upravljanja nije pokazao rezultate. Decentralizacijom ovlasti može se pokrenuti gospodarski rast i razvoj, osigurati bolji društveni standard, a potrebno je omogućiti i fiskalnu decentralizaciju. Teme poput konkurentnijeg gospodarstva, turizma, jače poljoprivrede, teme su oko kojih ćemo se sigurno baviti jer su one ključ za razvoj bilo koje države - poručio je Miletić.

Mrak-Taritaš istaknula je kako će inzistirati na reviziji Vatikanskih ugovora. Detaljno su analizirali četiri ugovora na temelju kojih su zatražili i odgovore Vlade koliko Hrvatska troši na vjerske zajednice. Kako je istaknula, u tri navrata nisu dobili potpune odgovore. 

REAKCIJA NA FACEBOOKU 'Neistine su očito šefu HNS-a postale način komunikacije'

- U toj analizi smo od Vlade tražili odgovor koliko se troši za sve vjerske zajednice u Hrvatskoj protekle tri godine. Odgovor smo dobili. Pa smo iz tog odgovora vidjeli da nismo dobili odgovor na sve pa smo tražili dopunu u kojem je došla jedna nova milijarda kuna. A onda smo vidjeli da nismo još dobili odgovor na sve jer mimo toga postoji i obveza prema Vatikanskom ugovoru gdje se financira rad škola, institucija i štampanje udžbenika za što je jedino Katolička crkva dobila mogućnost štampanja. A mimo toga postoji još niz olakšica vezane uz komunalnu naknadu, komunalni doprinos... Kad napravimo detaljnu analizu, onda ćemo s tim ići dalje - istaknula je dodavši kako ne žele srljati.

- Idemo korak po korak i želimo pokazati građanima koliko se to troši novca poreznih obveznika i predložiti kako da to bude manje - poručila je. 

Idi na 24sata

Komentari 173

  • mangup@dj 22.01.2018.

    Drugarice mrak hoćemo reviziju pomoći gunji i okolici ?????? Vrati pare .....

  • kormilar 22.01.2018.

    Sistem je vrlo jednostavan: Ja tebi, ti meni! HDZ materijalno pomaže katoličku crkvu u Hrvata (imovina, plaće, mirovine, razne olakšice i dr.), a katolička crkva sa oltara propagira vjernicima da glasaju za HDZ, a nikako ne za one druge!

  • plutarh 22.01.2018.

    Mrakačica...ti ili bilo tko drugi s podjednako bistrim idejama...imate li vi ikakvu ideju kako onda vratiti crkvi svu imovinu koju im je partija otela ....a ove sadašnje partije nisu nikad, niti su u stanju ikad vratiti ili nadoknaditi bilo u imovini bilo po kakvim ugovornim obvezama !? Ili da pojednostavim onima koji još ne znaju (a Mrakačica zna , samo se pravi bedasta ) ....ti ugovori su potpisani najvećim dijelom upravo zbog toga da država Hrvatska ne bi !!! morala nikad vratiti ono što su partijaši prethodno oteli !.....ps. dječice, osim stupidnih minuseka ili nedajBože pluseka, očekujem i suvisli odgovor na postavljeno pitanje !....može i kratko ak je pametno

Komentiraj...
Vidi sve komentare