To je to što me zanima!

Na granicama svatko ima svoja pravila: Evo što vam treba za ulazak u europske zemlje

Zbog različitih 'pravila' na granicama, Njemačka želi uskladiti ograničenja u EU te tražiti ujednačeniji pristup svih država EU-a, kako bi se očuvao integritet šengenskog prostora
Vidi originalni članak

Od 1. rujna Mađarska je zatvorila svoje granice kako bi spriječila širenje korona virusa, što znači da Hrvati u tu zemlju mogu ući preko pret graničnih prijelaza - Uboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske), Baranjsko Petrovo Selo-Beremend, Donji Miholjac-Dravaszabolcs i Goričan-Leteneye. To predstavlja veliki problem za brojne radnike, piše Glas Slavonije. 

Preko granice ne mogu prijeći oni koji nisu državljani ili pak ne žive u Mađarskoj. Nakon razgovora s češkim premijerom Andrejom Babišem, mađarski premijer Viktor Orban dopustio je češkim turistima koji su već rezervirali ljetovanje u Mađarskoj u rujnu da uđu u zemlju, a iznimku je zatim proširio na Poljsku i Slovačku. 

U 76-TOJ GODINI U Parizu od posljedica korona virusa preminuo intelektualac i povjesničar Ante Glibota

Svejedno, oni koji ulaze u zemlju moraju predočiti negativan test na korona virus koji nije stariji od pet dana. 

- Došli smo iz Njemačke prošli tjedan i trebamo se vratiti na posao u subotu. Mađarska je zatvorila granice i sada nemamo pojma hoće li nas pustiti da prođemo - rekao je Osječanin za Glas Slavonije. 

Slovenija

Ipak, čini se da će Mađarska dopustiti tranzitni prijevoz i prolazak građanima EU. Trenutno za hrvatske državljane ne postoji obveza samoizolacije bez obzira na to iz koje se zemlje vraćaju. Drugačija je situacija u Sloveniji koja je stavila Hrvatsku na crvenu listu što znači da hrvatski državljani moraju nakon ulaska u Sloveniji u dvotjednu karantenu. 

Austrija 

Što se tiče Austrije, od 17. kolovoza stupila je na snagu mjera prema kojoj svi građani koji ulaze u Austriju iz Hrvatske moraju imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili u sljedećih 48 sati moraju obaviti test. Kroz tu zemlju slobodan je tranzit. 

Srbija

Državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije moraju od 15. kolovoza za ulazak u Srbiju imati negativan test na korona virus koji nije stariji od 48 sati. Građani Srbije pri ulasku u Srbiju ne moraju imati test.

UKUPNO DEVET ZARAŽENIH KBC Split: Troje djece s hematoonkologije zarazilo se korona virusom

Njemačka 

Za Hrvate koji se vraćaju u Njemačku nema nikakvih ograničenja, no test je obavezan za one koji su bili u dvije hrvatske županije koje se nalaze na crvenoj listi - Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, a vrijeme do testa provode u samoizolaciji.

BiH

Granice BiH otvorene su za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Od 16. srpnja građani EU-a mogu ući uz predočenje negativnog nalaza testa na koronavirus koji nije stariji od 72 sata. 

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Hejvusta 03.09.2020.

    U BIH možeš ući ako si pokuša ako nisi pokuša i ovo pročita ne mozes

  • TvojaTata 03.09.2020.

    Toliko o jedinstvu EU.

  • rdam 03.09.2020.

    Ma ne plašite ljude netraži nitko ništa granice otvorene samo prođeš .. prija 2 dana putovo kroz 4 države i ništa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare