Obavijesti

News

Komentari 6

Na granicama svatko ima svoja pravila: Evo što vam treba za ulazak u europske zemlje

Na granicama svatko ima svoja pravila: Evo što vam treba za ulazak u europske zemlje
1

Zbog različitih 'pravila' na granicama, Njemačka želi uskladiti ograničenja u EU te tražiti ujednačeniji pristup svih država EU-a, kako bi se očuvao integritet šengenskog prostora

VIDEO

Od 1. rujna Mađarska je zatvorila svoje granice kako bi spriječila širenje korona virusa, što znači da Hrvati u tu zemlju mogu ući preko pret graničnih prijelaza - Uboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske), Baranjsko Petrovo Selo-Beremend, Donji Miholjac-Dravaszabolcs i Goričan-Leteneye. To predstavlja veliki problem za brojne radnike, piše Glas Slavonije. 

Preko granice ne mogu prijeći oni koji nisu državljani ili pak ne žive u Mađarskoj. Nakon razgovora s češkim premijerom Andrejom Babišem, mađarski premijer Viktor Orban dopustio je češkim turistima koji su već rezervirali ljetovanje u Mađarskoj u rujnu da uđu u zemlju, a iznimku je zatim proširio na Poljsku i Slovačku. 

U Parizu od posljedica korona virusa preminuo intelektualac i povjesničar Ante Glibota
U Parizu od posljedica korona virusa preminuo intelektualac i povjesničar  Ante Glibota

Svejedno, oni koji ulaze u zemlju moraju predočiti negativan test na korona virus koji nije stariji od pet dana. 

- Došli smo iz Njemačke prošli tjedan i trebamo se vratiti na posao u subotu. Mađarska je zatvorila granice i sada nemamo pojma hoće li nas pustiti da prođemo - rekao je Osječanin za Glas Slavonije. 

Slovenija

Ipak, čini se da će Mađarska dopustiti tranzitni prijevoz i prolazak građanima EU. Trenutno za hrvatske državljane ne postoji obveza samoizolacije bez obzira na to iz koje se zemlje vraćaju. Drugačija je situacija u Sloveniji koja je stavila Hrvatsku na crvenu listu što znači da hrvatski državljani moraju nakon ulaska u Sloveniji u dvotjednu karantenu. 

Austrija 

Što se tiče Austrije, od 17. kolovoza stupila je na snagu mjera prema kojoj svi građani koji ulaze u Austriju iz Hrvatske moraju imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili u sljedećih 48 sati moraju obaviti test. Kroz tu zemlju slobodan je tranzit. 

Srbija

Državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije moraju od 15. kolovoza za ulazak u Srbiju imati negativan test na korona virus koji nije stariji od 48 sati. Građani Srbije pri ulasku u Srbiju ne moraju imati test.

KBC Split: Troje djece s hematoonkologije zarazilo se korona virusom
KBC Split: Troje djece s hematoonkologije zarazilo se korona virusom

Njemačka 

Za Hrvate koji se vraćaju u Njemačku nema nikakvih ograničenja, no test je obavezan za one koji su bili u dvije hrvatske županije koje se nalaze na crvenoj listi - Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, a vrijeme do testa provode u samoizolaciji.

BiH

Granice BiH otvorene su za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Od 16. srpnja građani EU-a mogu ući uz predočenje negativnog nalaza testa na koronavirus koji nije stariji od 72 sata. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.